Dolar

34,8646

Euro

36,5808

Altın

3.040,02

Bist

10.058,47

Yılmaz: Türkiye'den daha fazla eğitime kaynak ayıran ülke yok

Bakan İsmet Yılmaz En Özel Öğrenciler, Öğretmenler Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 'Türkiye'den daha fazla eğitime kaynak ayıran ülke yok' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-06 14:01:46

Yılmaz: Türkiye'den daha fazla eğitime kaynak ayıran ülke yok

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz bu yıl 5'incisi düzenlenen "En Özel Öğrenciler, Öğretmenler Sergisi"nin açılışına katıldı. 

EĞİTİME EN FAZLA KAYNAĞI TÜRKİYE AYIRIYOR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin eğitime ayırdığı payın milli gelirin yüzde 5,8'inden fazla olduğunu belirterek, "Bu oranla biz Avrupa'da eğitime en fazla kaynak ayıran ülkeyiz. Türkiye'den daha fazla eğitime kaynak ayıran ülke yok. Bunu iddiayla ve bilerek söylüyorum." dedi.

Yılmaz, Beşiktaş'taki Milli Saraylara bağlı Saray Koleksiyonları Müzesi'nde, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Sanata Engel Yok" sloganıyla bu yıl 5'incisi düzenlenen "En Özel Öğrenciler, Öğretmenler Sergisi"nin açılışına katıldı.

Açılışta konuşan Yılmaz, en özel okullarda okuyan en özel öğrencilerin, en özel öğretmenlerin, en özel eserlerinin sergilendiği mekanda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Adil olan Cenab-ı Allah'ın adaletin görebilmek için farkındalık oluşturmak gerektiğini, bu serginin de bunun için iyi bir örnek olduğunu aktaran Yılmaz, "Milli Eğitim olarak her yaşta, her kademede evlatlarımızın hepsi eğitime erişebilsinler istiyoruz. Eğitime eriştikten sonra da en kaliteli eğitimi vermek istiyoruz. Bu yolda gerçekten önemli mesafeler kat ettik. Ancak, dezavantajlı diye düşündüğümüz kesimlere fırsat eğitimini sağladıktan sonra kaliteli eğitim vermek için de daha fazla kaynak ayırmak lazım." diye konuştu.

200_1

"ÖZEL EĞİTİMDE 4 ÖĞRENCİMİZE 1 ÖĞRETMEN DÜŞÜYOR"

Bakan Yılmaz, ortalama 17 öğrenciye bir öğretmen düşerken, özel eğitimde okuyan öğrencilere daha fazla öğretmen düştüğünün altını çizerek, şöyle devam etti:

"45 bin öğrencimiz, bin 232 özel eğitim okulunda ders almakta. 11 bin 260 öğretmenimiz buralarda görev yapmakta. Yani her 4 öğrencimize bir öğretmen düşüyor. İnşallah bunu daha da iyi hale getireceğiz. Yine öğretmenlerimize şu talimatı verdik; öğrencimizin ihtiyacı doğrultusunda, bireyselleştirilmiş eğitim programları uygulayabilecekler. Bence bizim en başarılı olduğumuz alan budur. Bu alanda, 232 binden fazla öğrencimize kaynaştırma eğitimi veriyoruz."

Bu yıl üniversite sınavında her bölümde birinci olan bir görme engelli öğrenci çıktığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu öğrencimiz Konya'dan çıktı. Görme engelliydi. Üniversite sınavlarında birinci oldu. Eğer bu kardeşimizi, görme engelli okuluna göndermiş olsaydık belki üniversite sınavlarında birinci olmasını beklemek mümkün olmayabilirdi ama kaynaştırma eğitiminde gerçekten Türkiye iyi bir noktada. Bundan dolayı da görme engelli bir kardeşimiz, pekala üniversite sınavlarında diğer bütün 2 milyonunun üzerindeki arkadaşıyla beraber, sınava girdi ve birinci oldu. Bu da göstermektedir ki biz gerçekten iyi bir kaynaştırma eğitimi veriyoruz. İnşallah, öğretmenlerimiz ile birlikte, evlatlarımıza destek olan ailelerle birlikte, iyi bir noktaya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

"POZİTİP AYRIMCILIK YAPABİLİRİZ"

Eğitimde çok önemli mesafeler kat ettiklerini ve bunun ölçüsünün de daha çok kaynak ayırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, hükümet olarak eğitime ciddi kaynak ayırdıklarını belirtti.

Anayasada yapılan değişiklikle bazı alanlarda pozitif ayrımcılık yapmanın önünün açıldığını hatırlatan Yılmaz, kadınlara, engellilere, şehit ve gazi yakınlarına yönelik pozitif ayrımcılık yapılabileceğini söyledi.

Hükümet olarak eğitime ayrılan payı yükselttiklerini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitime ayırdığımız pay, milli gelirimizin yüzde 5,8'inden fazla ve bu oranla biz Avrupa'da eğitime en fazla kaynak ayıran ülkeyiz. Türkiye'den daha fazla eğitime kaynak ayıran ülke yok. Bunu iddiayla ve bilerek söylüyorum. 'Yüzde 5,1'i kamunun' deniliyor. Bütçeden ayrılan payla. Yüzde 0.7'sini özel sektör. İkisi birlikte yüzde 5,8 yapıyor ama bunun dışında Maliye Bakanlığı'nın arazi tahsisleri, Orman Bakanlığı'nın arazi tahsisleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın vakfı aracılığıyla ücretsiz kitapları, şartlı eğitim yardımları, Tarım Bakanlığı'nın süt ve kuru üzüm destekleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 60 bine yakın güvenlik personeli ve temizlik elemanlarının okullarda görevlendirilmesi, bunların hepsi birer kaynaktır. Bunların hepsini topladığımızda, her halde yüzde 6'nın üstüne bile çıkarız."

 

SON VİDEO HABER

Beşar Esed'ın kardeşi işkenceci Mahir Esed'ın evi

Haber Ara