Dolar

32,4512

Euro

34,7970

Altın

2.440,26

Bist

9.915,62

Dünyanın en soğuk şehri

Dünyanın en soğuk şehri, Rusya’nın en doğusunda Sibirya bölgesinde bulunan Yakutsk. Kışın ortalama -40 dereceye bulan dondurucu soğuk yüzünden halkın büyük bir bölümü yaşamını evlerinde geçiriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-30 10:44:40

Dünyanın en soğuk şehri

buyuk4_14

Dünyanın en soğuk şehri, Rusya'nın en doğusunda Sibirya bölgesinde bulunan Yakutsk şehri. Kışın ortalama -40 dereceye bulan dondurucu soğuk yüzünden halkın büyük bir bölümü yaşamını evlerinde geçiriyor.

1632'de Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk şehri, Rusya Federasyonu'na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti'nin başkenti.

Yerel raporlara göre geçen cumartesi günü, hava sıcaklığı sıfırın altında 47 derece olarak kaydedildi.

-30 derecelerdeki hava sıcaklığı şehir sakinleri için sıcak kabul ediliyor..

donmusinsa

Yaklaşık 250 bin nüfuslu Yakutsak şehrinde sıcaklık kışın -60 derecelere kadar düşebiliyor. Yazın ise sıcaklık en çok 25 dereceye kadar çıkabiliyor

Kuzey Kutup Dairesi'nin 450 km güneyinde yer alan Yakutsak şehrinin, genellikle kış aylarında dondurucu soğukta rekor kırdığı için dünyanın en soğuk şehri olarak biliniyor.

Aralık ayında ortalama sıcaklığın -40 derecenin altında seyrettiği ve 1911 yılında ise sıcaklığın -76 dereceye kadar düştüğü açıklandı.

fotolar

Sert hava koşullarının akıllı telefonların pillerini ve ekranlarını olumsuz etkilediği gibi, toprağın da donması yüzünden halkın yaşamının büyük bölümünü evlerinde geçiriyor.

buz_1

Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmayı başaran şehir, dünyaca ünlü fotoğrafçıların da sık sık fotoğrafladığı noktalar arasında yer alıyor.

İsviçreli bir fotoğrafçı ise kenti ziyareti sırasında sigara almak için dışarı çıkmanın büyük bir risk olduğunu söylemişti.

buyuk2_91

Okullar ve resmi kurumlar dondurucu soğuğa rağmen sıcaklık -52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.

Yerel makamlar orta ve liselerde eğitimin durmayacağını söylerken, sadece bir ila beşinci sınıflardaki öğrenciler için hava şartlarının durumuna göre eğitime ara verildiğini açıkladılar.

Orta ve lise çağındaki öğrencilerin ise soğuk havaya meydan okuyarak eğitimini sürdürdüklerini belirten yetkililer, bazı öğrencilerin ise kar heykellerini yapmaktan büyük zevk aldıklarını söylediler.

foto9

1632'de Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk şehri, Rusya Federasyonu'na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti'nin başkenti.

Bölge Rus tarihinde ise Lenin ve Stalin gibi liderlerin de belli dönem yaşamak zorunda kaldığı bir politik sürgün şehri olarak biliniyor.

balik

Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20'sinin bulunduğu Yakutsk ayrıca petrol, doğalgaz, altın ve kıymetli madenler açısından da oldukça zengin bir kent...

Soğuktan hiçbir tarım ürünün yetişmediği Yakutsak'ta, insanların balık ve etle beslenmek zorunda kaldığı için, market ve pazarlarda en çok et ve balık bulunuyor.

pazar_1

Soğuk nedeniyle pazarda satılan her şey, doğal olarak derin dondurucudan çıkarılmış gibi buzla kaplı.

Soğuğa rağmen Yakutsk şehrini yaşanılır kılan tek şey zengin yeraltı kaynaklarına sahip olması.  

Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20'sinin bulunduğu Yakutsk ayrıca petrol, doğalgaz, altın ve kıymetli madenler açısından da oldukça zengin bir kent olarak da biliniyor.

Yakutistan Rusya Federasyonu topraklarının beşte birini oluşturuyor ve dünyadaki en büyük yüz ölçümüne sahip olan özerk ülke.

foto10_2

Sokaklar kalın kürk mantolarına sarılmış insanlarla dolu. Evler, arabalar, nehir ve sular buz kütleleriyle sarılmış.

don

foto8

  

Haber Ara