Dolar

34,8665

Euro

36,6034

Altın

3.047,86

Bist

10.058,47

Zeytune Camisi'nde bin yıllık 'ilim halkaları'

Tunus'taki ünlü Zeytune Camisi, okunan siyer ve hadis kitaplarıyla yüzyıllara dayanan ilim halkaları geleneğini sürdürüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 09:18:05

Zeytune Camisi'nde bin yıllık 'ilim halkaları'

Kuzey Afrika'daki en önemli İslami ilim merkezlerinden biri olan Tunus'taki Zeytune Camisi, Buhari, Müslim ve Kadı İyaz'ın Şifa eserinin okutulduğu derslerle, Hazreti Muhammed'in hayatına dair bilgileri aktarma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor.

Başkent Tunus'un en eski yerleşim bölgelerinden birinde, zeytinliklerin bulunduğu bir tepede kurulduğu için "Zeytune" adı verilen tarihi cami, dünyadaki ilk üniversitelerden biri kabul ediliyor.

Emevi Devleti döneminde (698 yılında) inşa edilen caminin Şifa Kapısı girişinde, üç Zeytune şeyhi tarafından verilen derslerde Buhari, Müslim ve Kadı İyaz'ın Şifa adlı kitabı okutuluyor.

Buhurdanlıklardan yükselen kokular, şeyhlerin giydikleri Zeytune alimlerine özel cübbe ve sarıklar, siyer ve hadis kitaplarının okutulduğu ortama ayrı bir hava katarken, dersler hep bir ağızdan yüksek sesle okunan fatiha ve getirilen salavatlarla son buluyor.

"Tunus'ta Müslümanlar Şifa kitabını çok mübarek sayar"

Zeytune Camisi Şeyhi Hişam bin Mahmud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeytune'de yüzyıllara dayanan ilim halkaları geleneği hakkında bilgiler verdi.

Okudukları kitaplarla gençlere Hazreti Muhammed'in hayatını öğretmeye çalıştıklarını belirten Mahmud, şunları söyledi:

"Zeytune Camisi'nde yüzyıllardır devam eden ders halkaları geleneği hala sürüyor. Zeytune Camisi'nin üç şeyhi, Kamil Saade, Cafer Şerif ve ben, pazartesi ve salı günleri öğle ile ikindi namazları arasında caminin Şifa Kapısı'nda Buhari, Müslim ve Kadı İyaz'ın Şifa adlı kitabını okuyoruz. Şifa dersleri özellikle üç aylarda başlıyor ve ramazana hazırlık anlamı taşıyor. Tunus'ta Müslümanlar Şifa kitabını çok mübarek sayar ve peygamber efendimizin hayatını bu kitaptan öğrenmeye çalışır."

Kuzey Afrika'nın ilim merkezi

Zeytune Camisi'nin bölgedeki en önemli ilim merkezlerinden biri olduğunu belirten Mahmud, "Burası üst düzey İslami ilimlerin öğretildiği bir yerdi. Cezayir'den çok sayıda öğrenci gelir, buralarda ilim tahsil ederdi. Bunlardan biri de Abdulhamid bin Badis'tir. Cezayir'deki Fransa sömürgesi döneminde burada İslami ilimlerde eğitimini tamamlayan Badis, daha sonra bu geleneği oralara taşımıştır." dedi.

Geçmişte, civar bölgelerdeki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilerin, en son Zeytune'ye gelip burada İslam anayasa hukuku, fıkıh, hadis gibi dersleri aldıktan sonra mezun olduklarını anlatan Mahmud, 1958'de çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla Zeytune Camisi mezunlarının çalışma alanlarının sınırlandırıldığını ifade etti.

SON VİDEO HABER

İstanbul'dan Halep'e giden Suriyeliler konuştu

Haber Ara