Dolar

32,3762

Euro

34,7786

Altın

2.394,49

Bist

10.238,61

Suudi Bakan Adil el-Cubeyr'e soruldu: Kapalı kapılar ardında İsrail ile görüşüyor musunuz?

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Yemen, Körfez krizi, İsrail ve Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruları yanıtladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-06 16:54:28

Suudi Bakan Adil el-Cubeyr'e soruldu: Kapalı kapılar ardında İsrail ile görüşüyor musunuz?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen 5. MED Akdeniz Diyaloğu Forumu'nda yaptığı konuşmada, İran'ın bölgedeki faaliyetleri, Yemen'deki iç savaş, Körfez krizi ve ülkesinin İsrail ile ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İSRAİL İLE GÖRÜŞÜYOR MUSUNUZ?

Burada moderatörün, "İsrail ile kapalı kapılar ardında bağlantı halinde misiniz?" sorusuna karşılık Suudi Bakan, "İsrail ile herhangi bir ilişkimiz söz konusu değil ve kendileriyle görüşmüyoruz" cevabını verdi.

İsrail ve Körfez ülkeleri son on yıldır hızlı bir yakınlaşma süreci yaşıyor. Karşılıklı ziyaretlerde bulunan ülkeler aslında birbirilerini resmen tanımıyor. Suudi Arabistan, bu durumu kapalı kapılar ardından sürdürmek isterken, BAE kartlarını daha açık oynuyor. Son olarak İsrail'den Körfez ülkeleriyle "vazgeçilmez müttefiklik" açıklaması geldi. BAE'de ise kamuoyu önünde İsraille normalleşme yorumları sıklıkla dillendiriliyor. Bu kapsamda yapılan son açıklama BAE'li milyarder iş adamı Khalaf al Habtoor'a aitti. Habtoor, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha açık olması gerektiğini söyledi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

"KÖRFEZ KRİZİ KATAR'IN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI"

Cubeyr, Körfez bölgesinde Katar ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda bir gelişme olup olmadığına dair soru üzerine, "Durumda değişiklik olması Katar'ın atacağı adımlara bağlı. Katarlılar da bu adımların ne olduğunu biliyor" diye konuştu.

"CEMAL KAŞIKÇI'YI SUUDİ ARABİSTAN ÖLDÜRMEDİ"

Cubeyr'e Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti de hatırlatıldı. Cubeyr, bu konuda, "Suudi Arabistan herhangi bir vatandaşını öldürmedi. Bazı kişiler bu suçu işledi" ifadelerini kullandı.

İRAN'I SUÇLADI

İran'ı diğer ülkelerin egemenliğine saygı göstermemekle suçlayan Cubeyr, Tahran yönetiminin bölge ve dünyayı tehdit etmek için kullandığı araçlardan mahrum bırakılması gerektiğini savundu.

Yemen'de 5 yıldır süren iç savaşa da değinen Cubeyr, "Yemen bizim için önemlidir. Orada İran'ın müdahalesi sonucu bir yıkım var" değerlendirmesinde bulundu.

"HUSİLERİN, ÜLKENİN GELECEĞİN ROLÜ BULUNUYOR"

Siyasi çözümün tek seçenek olduğunu belirten Suudi Bakan, "Yemen'de ateşkes ve ardından bir uzlaşı ihtimali var. Husiler dahil olmak üzere tüm Yemenlilerin ülkenin geleceğinde rolü bulunuyor" dedi.

BAE DE HUSİLERE GÖZ KIRPMIŞTI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de yaklaşık 4 yıldır Yemen'de savaştıkları Husiler için Kasım ayında, ülkenin geleceğinde rolleri olduğunu söylemişti.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Suudi Arbaistan destekli meşru hükümet ile BAE destekli güney ayrılıkçılar arasında yapılan son barış anlaşmasının (Riyad Anlaşması) ardından hareketin daha geniş kapsamlı bir çözüme yol açabileceği yönündeki iyimserliği tetikleyeceğini belirterek, bütün tarafları savaşa yönelik siyasi bir çözüme ivme kazandırmaya çağırmış, bu kapsamda Husilerin de ülkenin geleceğinde rolü olduğunu söylemişti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

YEMEN'DE BAE DESTEKLİ GÜÇLER BAĞIMSIZLIK İSTİYOR

Öte yandan Riyad anlaşması gerçekleşse de BAE destekli ayrılıkçılar "bağımsızlık" istekleri konusunda kararlı. BAE destekli Güney Geçiş Konseyi Başkanı Aydarus ez-Zubeydi, ayrılma hedefinden geri dönüş olmadığını açıkladı. Zubeydi, 1 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Hedefimiz, uğruna büyük fedakarlıklarda bulunduğumuz bağımsız devletimizi yeniden kurmaktır. Bu hedeften geri dönüş yok" ifadesine yer demişti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

İRAN: YEMEN MESELESİNİN GİZLİ BOYUTLARI VAR

Bunun yanı sıra hafta içinde İran'dan Yemen konusuyla ilgili ilginç bir çıkış geldi. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, mesele için müzakere edilmesi temennisinde bulunarak, "Yemen meselesinin gizli boyutları var" dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)


Haber Ara