Al Jazeera'nin haberine göre Cenevre'deki müzakerelerden sonra gözler Astana'ya döndü. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, 14-15 Mart'ta Suriye konulu bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.
Suriye'de 30 Aralık 2016'dan beri yürürlükte olan ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik toplantıdan sonra tarafların yeniden Cenevre'ye dönmesi bekleniyor.
GERİDE BIRAKILAN ÜÇ TOPLANTI
Astana'da daha önce Suriye konulu üç toplantı düzenlenmişti. Rejim ve muhalifler bu toplantıların sadece 2'sine katılmıştı.
Diğer toplantı ise garantör ülkeler; Rusya, Türkiye ve İran'ın katılımıyla gerçekleştirilmişti. Astana'dan çıkan en önemli sonuç 23-24 Ocak'taki Astana 1 sonuç bildirgesinde yer alan “üçlü denetim mekanizması” oldu. Bu mekanizma kapsamında, ateşkesi izlemek ve ihlalleri tespit etmek için üç garantör ülkenin temsilcilerinden oluşan komisyonların oluşturulması öngörülmüştü.
"CENEVRE'DE GÜNDEM TAMAM"
23 Şubat'ta başlayan ve 3 Mart'ta sona eren Cenevre müzakerelerinde sonuç açısından somut bir ilerleme kat edilmese de bu yolda önemli bir engel aşılmış görülüyor. Zira taraflar, en tartışmalı konulardan biri olan 'gündem' meselesinde önemli ölçüde uzlaşmıştı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cuma akşamı bir açıklama yapmış, gündemin ana maddeleri olan yönetim, anayasa ve seçimin yanı sıra rejimin isteği doğrultusunda ‘terörle mücadele' maddesinin de eklendiğini teyit etmişti. De Mistura bir sonraki müzakere turunda bu dört dosyanın paralel bir şekilde ele alınacağını ifade etmişti.
De Mistura ayrıca Astana ve Cenevre'nin birbirlerini tamamladığının altını çizmiş ve Astana'nın Cenevre başarısı için önemli olduğuna dikkat çekmişti. Cenevre'deki müzakerelerin mart ayının sonunda kaldığı yerden devam edeceğini belirtmişti. De Mistura bu turun tarihini New York'a yapacağı ziyaret ve oradaki BM Güvenlik Konseyi'ne vereceği bilgilendirmeden sonra açıklayacağını söylemişti.
Ancak tahminler, 20 Mart'ı gösteriyor.