Dolar

32,3983

Euro

34,7753

Altın

2.433,57

Bist

10.082,77

Sigmar Gabriel: Almanya Suriye'den apar topar çekilmemeli

Almanya eski Dışişleri Bakanı ve SPD eski lideri Sigmar Gabriel, Almanya'nın Suriye'de IŞİD'e karşı koalisyondaki görevinden apar topar çekilmemesi gerektiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-14 17:00:31

Sigmar Gabriel: Almanya Suriye'den apar topar çekilmemeli

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Amerikan askerlerinin çekilmesiyle oluşacak boşluğun Alman askerleriyle doldurulması talebinin tartışmaları sürüyor.

Almanya, ABD'nin bu talebini, halihazırda Suriye'de yürüttüğü Tornado keşif ve tanker uçaklarından oluşan misyonun ötesinde daha fazla katkıda bulunmayı düşünmediği gerekçesiyle reddetti.

Türkiye ile yaşanan gerilim sonrası askerlerini İncirlik Üssü'nden Ürdün'e taşıyan Almanya, Suriye'deki IŞİD karşıtı koalisyona 4 Tornado keşif uçağı, bir tanker uçak ve Irak askerlerini eğiterek katkıda bulunuyor. Almanya'nın koalisyondaki görevi ekim ayı sonunda bitiyor. Hükümet ortağı SPD, görevin parlamento tarafından yeniden uzatılmasına sıcak bakmıyor.

GABRIEL: ALMANYA SURİYE'DEN HEMEN ÇEKİLMEMELİ

ABD'nin Almanya'dan talebinin "anlaşılır bir durum" olduğunu belirten Almanya eski Dışişleri Bakanı ve SPD eski lideri Sigmar Gabriel, "Suriye'de ABD'nin yerini alalım" demese de Amerika'dan doğan boşluğa Rusya ve İran'ın yerleşmesini hatırlatarak, Alman askerlerinin sürdürdüğü görevini hızla sonlandırmaması gerektiğini söyledi.

Kürdistan 24'ün Bild gazetesinden aktardığına göre Gabriel, verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Suriye'deki istikrarsızlık nedeniyle benim acil önerim, misyonun apar topar sonlandırılmaması. ABD'nin Obama yönetimi döneminde başlayan Suriye'den sürekli askerlerini çekeceği açıklamaları, Suriye'de bu boşluğu başka güçlerin doldurmasına yol açtı. Özellikle Rusya ve İran. Müttefiklerimizin bizden daha fazla katkı beklemesi anlaşılır bir durum. Ama bunun karşısına Almanya'nın mülteci alımıyla Suriye'de çok büyük bir yük taşıdığını koymamız lazım. Biz uluslararası hukuka aykırı Irak savaşının geç sonuçlarına sonradan bulaştırılmak istemiyoruz. Biz o zaman Sosyal Demokratlar olarak haklı gerekçelerle bu savaşa, bugün ki CDU'lu Başbakan'ın (Merkel) tersine hayır dedik. Irak'taki bu savaş, IŞİD'in oluşmasına çok büyük katkıda bulundu.”

 

Haber Ara