AA'nın haberine göre Sadr, 24 Mart tarihinde Bağdat'ta destekçileri tarafından yapılan gösteriye katıldığı sırada, ismini açıklamadığı taraflarca ölüm tehditleri aldığını duyurmuştu. Sadr'ın burada tabanına "Biz, Allah'tan başka kimsenin önünde eğilmeyiz. Bunlar, mezhepçi çatışma ortamı oluşturmaya tüm güçleriyle devam edecek. Sizi bu konuda uyarıyorum. Mal, nüfuz ve silahla sizi aldatmasınlar. Vatan size emanettir. Oyunuzu Irak'ı bugün açlık ve teröre teslim edenlere değil, yolsuzluk ve mezhepçilikten uzak olanlara verin." sözleriyle veda niteliğinde konuşma yapması da dikkat çekmişti.
O günden sonra Sadr, ikamet ettiği Necef kentinin Hannane semtinden dışarı çıkmadı. Sadr, buradaki evinde her gün ülkenin farklı yerlerinden gelen onlarca destekçisini ağırlıyor.
Siyasetten çekilip dini çalışmalara ağırlık vereceği ifade edilen Sadr, bu düşüncesini de son günlerde basın ve siyasetle tanıştırdığı yeğeni Ahmed Sadr'ı öne sürerek göstermeye çalışıyor.
Sadr, yayımladığı vasiyetinde de destekçilerine Sadr Evi'nden birini takip etmelerini isteyerek, "Onların (Sadr ailesi) bayrağı taşıma önceliği olduğunu" vurgulamıştı.
AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÇIKIŞLI
Sadr'ın ölüm tehditleri aldığının ortaya çıkmasıyla birlikte yeğen Ahmed Sadr'ın yıldızı parlamaya başladı. Ahmed, Mukteda Sadr'ın Saddam Hüseyin döneminde babasıyla birlikte suikasta uğrayarak öldürülen kardeşi Mustafa Sadr'ın oğlu. 1986 doğumlu Ahmed, amcası gibi Necef'te dini havza eğitimi değil, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine eğitim aldı.
Mukteda Sadr, yeğeni Ahmed'i hareket içerisindeki lider kadroya dahil ederek, 6 kişiden oluşan "Reformların Uygulanmasını İzleme Konseyi'ne de üye yaptı. Sadr'ın daha önceleri siyaset ve ekonomi alanında görev verdiği birçok hareket mensubunun yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle uzaklaştırıldığı biliniyor. Sadr'ın bu yaşananlardan dolayı yakın kurmaylarına yönelik güveninin sarstığı aktarılıyor. Geçtiğimiz günlerde hareketine bağlı tüm bölgelerdeki Ekonomi Konseylerini kapatma kararı alan Sadr, bunun "yolsuzluklara karşı reform projesi kapsamında" olduğunu açıklamıştı. Yeğen Ahmed'in geniş tabanlı harekette tüm ipleri eline alacağı belirtiliyor.
CUMHURBAŞKANI MASUM İLE GÖRÜŞME
Ahmed'in ilk basın ve siyasetle tanışması Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Bağda'ta biraraya gelmesiyle başladı. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında Ahmed, Masum'a üyesi olduğu konseyin çalışmaları hakkında bilgi verdiği ve Cumhurbaşkanı ile sürekli irtibatta kalınması mesajını ilettiği belirtildi. Bu görüşmede Ahmed'in amcasının reform paketinden Masum'a söz ettiği açıklanmıştı.
Yeğen Sadr, daha sonra ülkede siyasi görüşme turuna çıkarak, Bağdat'ta Başbakan Haydar el-İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Sünni ve Şii parti temsilcileriyle görüştükten sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) geçerek önce Başbakan Neçirvan Barzani'nin de yer aldığı bölge lideri Mesud Barzani ile görüşmüş, ardından Süleymaniye'ye geçerek orada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Partisi temsilcileriyle bir araya gelmişti. Sadr, burada KYB lideri ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi de ziyaret etmişti. Ahmed, Saddam rejimi döneminde kimyasal saldırıya uğrayan Halepçe'yi de ziyaret ederek IKBY temaslarını sonlandırmıştı.
Hükümet ve parlamentoda kendisini temsil eden kimsenin olmadığını duyuran Sadr, 2014 yılında siyasetten çekilme kararı almıştı.
Nisan 2016 tarihinde yandaşlarının Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek içeri girmesinin ardından Mukteda Sadr, 2 aylığına siyasetten çekildiğini ve hiçbir siyasetçisiyle görüşmeyeceğini açıklamıştı.