Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, "Rejimin son Cenevre görüşmelerindeki ciddiyetsizliği, ABD'nin yanında bölgedeki siyasi süreci yönlendirme iddiasında olan Rusya'nın, kendisine biçilen Esed'e baskı yapma rolünü yerine getirmediğinin işaretidir." dedi.
Moskova yönetiminin bu tutumunun arkasında farklı sebepler bulunabileceğini belirten Abde, şunları kaydetti:
"Ruslar hem diplomatlar vasıtasıyla hem de alenen rejime baskı yapma konusunda manevra alanlarının darlığından bahsediyorlar. Belki, beklentileri yükseltmemek için böyle diyorlar ya da ülkedeki siyasi değişiklik konusunda gerçekten istekleri yok. Belki de Rusya yeni bir ulusal birlik hükümetinin kurulduğu, rejimin devam ettiği, bunun da ötesinde Esed'in bir kez daha devlet başkanlığına aday olduğu bir siyasi sürecin tasavvuru içinde bulunabilir."
Rusya'nın Ahrar'uş Şam ve Ceyş'ul İslam gibi muhalif grupları ''terör örgütü listesi''ne aldırmaya çalışmasının ardında devrimi hezimete uğratma niyeti olduğuna dikkati çeken Abde, "Suriye muhalefetinin ve 'Suriye'nin Dostları Grubu'nun bu konudaki duruşları çok açıktı. 2012'deki konferansa göre, bu iki yapı rejime karşı savaşan iki mutedil yapıdır, devrimin en önemli temellerini oluşturmaktadırlar ve bu ikisi olmadan siyasi çözümden bahsedilemez." diye konuştu.
"İNSANİ DURUM MÜZAKERE DAHİ EDİLEMEZ''
Suriye'deki insani yardım eksikliğine de değinen Abde, Birleşmiş Milletler'in (BM) bazı bölgelere havadan insani yardım atılması için rejimin onayını beklediğini hatırlatarak "Rejimin buna niyeti olsa karadan yardım girişine izin verirdi." diye konuştu.
BM tahminlerine göre 28 bölgede 700 bin, SMDK'ya göre ise bir milyon Suriyelinin kuşatma altında olduğunu dile getiren Abde, "İnsani durum müzakere dahi edilemez. Bizler durumu takip ediyoruz. Eğer Suriye'deki insani durumda bir düzelme gözlemlenirse o zaman siyasi süreç konuşulabilir." ifadelerini kullandı.