Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Nijerya'da başörtüsü yasağı! Kız öğrencilerden derslere girmeleri için başörtülerini çıkarmaları istendi

Nijerya’nın üçüncü büyük şehri Oyo eyaletininse başkenti olan İbadan'daki Uluslararası Ibadan Okulu (ISI) Müslüman öğrencilerin okula girmeden önce başörtülerini çıkarmasını istiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-05 22:09:58

Nijerya'da başörtüsü yasağı! Kız öğrencilerden derslere girmeleri için başörtülerini çıkarmaları istendi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Nijerya'nın önde gelen üniversitelerinden İbadan Üniversitesinin kampüsünde bulunan Uluslararası İbadan Okulu, geçtiğimiz yıllarda yönetim kurulu kararıyla resmi üniformaya geçiş yapmıştı. Fakat Müslüman öğrenciler okula başörtüsüyle gelmeye devam etti.

MÜSLÜMAN EBEVEYNLER AÇIK MEKTUP YAYINLADI

Olayın ardından aileler harekete geçti ve Müslüman Ebeveynler Uluslararası Okul Forumunun himayesinde 'açık mektup' yayınlandı. Mektupta başörtüsünün İslamın temel bie pratiği olduğu, ayrıca Nijerya anayasasında kullanımına izin verildiği ve okulun anayasaya tabi olduğu vurgulandı.

Ebeveynlerin hak arama mücadelesi sürerken mektubu kaleme alan isimler yönetim tarafından okula çağrıldı ve bir toplantı gerçekleştirildi. Fakat toplantıda uzlaşı sağlanamadı. Buna göre yönetim kurulu velilere "öğrencilere sağlam bir eğitim sağlama görevini yerine getirebilmek için okulun kurallarına uyma çağrısı" yaptı.

44_20
(Ibadan Üniversitesi - sömürge döneminde misyonerler tarafından açıldığı biliniyor)

8 GÜN KAPALI KALDI

Sahara Reporters'ın haberine göre, Müslüman beveynlerin başörtü haklarını savunmaya devam etmeleri ve öğrencilerin başörtüleriyle derslere girmelerinin sürmesi üzerine 19 Kasım 2018'de okul kapatıldı ve 26 Kasım'a kadar kapalı kaldı.

Okulun Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Yinka Aderinto, kurumun "özel bir okul olduğunu, bu özel statünün mahkeme kararıyla doğrulandığını, öğrencilerin okuldaki kıyafet kuralına uyması gerektiğini" belirtti.

Okul açılmasının ardından başörtü yasağı uygulaması sürdürüldü.

2019-07-05_21h57_12
(Uluslararası Ibadan Okulu)

VELİLER DAVA AÇTI

Başta okul müdürü olmak üzere yönetim kurulu ve kararı alıp uygulamayı sürdüren isimler hakkında 2018'in Aralık ayında dava açıldı. Müslüman veliler, kararın anayasaya aykırı olduğunu, düşüce, din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ettiğini söyledi.

VELİLERİN DAVASI REDDEDİLDİ

Öte yandan velilerin açtığı davanın okul yönetimi aleyhine sonuçlandığı geçtiğimiz ay (Haziran 2019) basına yansıdı.

OKUL GİRİŞİNDE DURDURULUYORLAR

Bugün yayınlanan bazı haberlerdeyse Uluslararası Ibadan Okulu (ISI) müdürünün kız öğrencileri başörtüsü takmamaları için uyardığı belirtildi.

Yayınlanan bir videoda ise okul girişinde onlarca görevlinin kız çocuklarını durdurduğu görüldü.

DİSİPLİNE GÖNDERİLİYORLAR

Öte yandan velilerin iddialarına göre başörtüsünü çıkarmayı reddeden kız öğrenciler disipline sevke diliyor ve okuldan atılmayla yüz yüze bırakılıyor.

BAŞÖRTÜSÜNE YÖNELİK SALDIRILAR ZAMAN ZAMAN YAŞANIYOR

Ülkede 11 Şubat 2002'de hemşirelerin başörtüleriyle devlet hastanelerinde çalışabileceklerine dair genelge yayınlanmasına rağmen Ağustos 2016'da Abeokuta kasabasındaki devlet hastanesinde çalışan hemşirelere başörtüsü yasağı getirilmişti. Müslüman Hakları Kuruluşu (MURIC) konuya tepki gösterdiğindeyse hastane yetkilileri, söz konusu genelgeden haberleri olmadığını söylemişti.

47_1

NİJERYA'DA TESETTÜR KRİZİ

Yaşananlar bu yılın Şubat ayında The Guardian Nigeria News'te "Nijerya Okullarında Tesettür Krizi Sancısı" başlığıyla haberleştirildi. Iyabo Lawal imzasıyla yayınlanan haberde Okul müdürü Phebean Olowe'nun başörtüsüne olumsuz baktığı ve bu sebeple velilerle sorunlar yaşandığı, ardından okulun kısa süre kapatılmasına değinildi.

TARTIŞMA BÜYÜYOR

Yaşananların ardından Oyo Eyaleti Müslüman Topluluğu liderlerinden Şeyh İsmail Busari "başörtüsüne izin verilmesi" ilişkin çağrı yaptı.

Ibadan Okulu mezunlar derneği başkanı Tive Ekpere ise "okulun uluslararası ve özel bir okul olduğu, tarafların kurallara uyması gerektiğine, öğrencilerin dini pratiklerini sınırlar dahilinde yapabileceğini" söyledi.

Müslüman Hakları Kuruluşu (MURIC) Müdürü Prof. Ishaq Akintola da hükümetin başörtüsü konusundaki direktiflerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için bütün İslami örgütleri harekete geçmeye çağırdı. Akintola, "Müslüman anne-babaların okulları ziyaret etmesi gerektiğini, yasaların keyfi bir şekilde uygulanmamasını, yaşanan sorunlar ne yakın İslami örgütlerin ofisine bildirilmeli" dedi.

Nijerya'daki 12 eyalet hali hazırda şeriat ile yönetiliyor. İbadan okulunun bulunduğu Oyo eyaletiyse şeriat kanunlarının bulunmadığı bölgelerden biri.

Haber Ara