Dolar

32,2829

Euro

34,7861

Altın

2.405,40

Bist

10.233,79

Netanyahu: Nükleer anlaşma İran'ın yalanlarına dayanıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Tahran yönetiminin yalan ve aldatmalarına dayandığını öne sürdü.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-03 08:14:45

Netanyahu: Nükleer anlaşma İran'ın yalanlarına dayanıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun, Ortadoğu turu kapsamında İsrail'i ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Batı Kudüs'teki Başbakanlık ofisinde bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Japon mevkidaşı ile yaptığı ortak basın toplantısında, İran'ın nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çalıştığı iddialarını yinelediği kaydedildi.

Netanyahu, "İran nükleer programıyla ilgili tüm planlarını korumayı başardı. Ancak nükleer silah istemeyenler plan yapmıyorlar ya da planlarını korumuyorlar. Bu anlaşma (Tahran ile P5+1 ülkeleri arasındaki anlaşma) İran'ın yalanlarına ve yanlış bilgisine dayanan kötü bir anlaşmadır" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail istihbaratının İran'ın nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çalıştığına dair delillere ulaştığını iddia etmişti.

FRANSA'NIN 'NÜKLEER' DİPLOMASİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ise söz konusu anlaşmayı korumak için çabalıyor. Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda İran ile yapılan nükleer anlaşmayı görüştü. İngiltere Başbakanlık ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada; “Ortak Kapsamlı Eylem Planı” (JCPOA) olarak bilinen İran nükleer anlaşmasının bu ülkenin nükleer silaha sahip olmasını engellemenin en iyi yolu olduğunun vurgulandığı belirtildi. 

RUHANİ İLE TEMAS

Macron, bu görüşmelerin ardından aynı gün (29 Nisan) İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir telefon konuşması gerçekleştirmiş, görüşmeye ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın içeriğinin korunmasıyla Yemen ve Suriye konularında gelecek haftalarda birlikte çalışmayı sürdürme kararları alındığı belirtilmişti.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Macron bu görüşmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin istişarelerde bulunmuştu

TRUMP'IN KARARI

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Ocak ayında, İran'la Batı ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmanın iyileştirilmesini talep etmiş, nihai kararını 12 Mayıs'ta vereceğini söylemişti. 12 Mayıs'a günler kala tansiyon ise yükselmişti.

Mossad 2017'de İran'da terkedilmiş görünümlü bir depodan 110 bin belgeyi bir gecede İsrail'e kaçırmış, Netanyahu bu belgeleri basın ile paylaşmıştı. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail'in sunduğu İran belgelerinin gerçek olduğunu söyledi. Beyaz Saray da İran'ı yalancılıkla suçladı. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Netanyahu'ya "yalancı çoban" diye karşılık verdi. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ise İsrail'i tehdit etti ve "sürpriz bir karşılık vereceğiz" açıklamasında bulundu.

Haber Ara