KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Ercan Havalimanı'ndan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda önümüzdeki birkaç aylık süreç içerisinde yeni bir girişim beklemediklerini söyledi. Rum tarafının Güney'de yapılacak başkanlık seçimlerine kadar olan süreç içerisinde Kıbrıs Türk tarafı ile ilişkileri hakkında düşüncelerini net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini belirten Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne "ucu açık bir sürecin" müzakereleri bir yere götüreceğini düşünmediklerini de söyleyeceğini ifade etti.
ABD'ye gitmek üzere Müzakereci Özdil Nami'nin de yer aldığı bir heyetle bu sabah KKTC'den ayrılan Akıncı, BM 72. Genel Kurulu'nun yapılacağı New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumartesi günü bir görüşme gerçekleştirecek. Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında temaslarda bulunmak için her yıl New York'a gidildiğini ancak bu yılki ziyareti önemli kılan iki konu bulunduğunu ifade etti. Bunlardan birinin, bu görüşmenin Crans Montana'da başarısızlıkla sonuçlanan müzakereler sonrası olması, diğerinin de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin müzakerelerle ilgili raporunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunmadan öncesi görüşecek olmaları olduğunu kaydetti.
"BUNDAN SONRA NE OLACAK?"
Akıncı, "Genel Sekreterle ele alınacak asıl konu bundan sonrasıdır. Bundan sonra ne olacak sorusu gündemin baş köşesini meşgul etmektedir" dedi.
BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak raporda beklentilerinin bir tarafın veya diğer tarafın suçlanması olmadığını ancak objektiflik beklentisi içerisinde olduklarını kaydeden Akıncı, "Ne olup bittiğinin kısa da olsa geçeklere dayalı bir şekilde yansıtılmasını bekliyoruz" dedi.
GÜNEY KIBRIS'TAKİ SEÇİM
Bundan sonra ne olacağı konusunda Ocak ve Şubat aylarında Güney Kıbrıs'ta yer alacak başkanlık seçimlerinin önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı açısından önemli olanın o makama kimin geleceği olmadığını "hangi düşüncelerin o makamı temsil edeceği " olduğunu kaydetti.
Akıncı, "Rumlar açısından bu süreç yeniden olaylara bakma ve yeniden değerlendirme yapma fırsatı içeriyor. Temennim, bunu Rum tarafının çok sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi ve Kıbrıs Türkleri ile olan ilişkilerinde nasıl bir gelecek düşündüklerini net ve somut bir şekilde ortaya koymasıdır" dedi.
GUTERRES ÇERÇEVESİ ÇARPITILIYOR
Antonio Guterres'in İsviçre'de yer alan son zirvede ortaya koyduğu çerçeve ile ilgili olarak da Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Guterres'in ortaya koyduğu çerçevenin içerisinde kalarak görüş sunduğunu, açılımlar yaptığını, ancak Rum tarafının olayları çarpıtarak haber yaptıklarını kaydetti.
Akıncı, "Guterres'in ortaya koyduğu çerçevenin netleşmesi için de görüşlerimizi söyleyeceğiz" dedi.
Mustafa Akıncı, Guterres'e "Ucu açık ve sonuçsuz bir sürecin bizi bir yere götüreceği kanaatinde değiliz. Aynı anlayış, ayni metot, aynı yolu yürüyerek farklı bir yere varmamız mümkün değildir. Varacağımız yer ayni nokta olacaktır. Ucu açık olmayan yeni bir inisiyatif düşünülecek mi?" yönündeki düşünce ve sorularını aktaracağını söyledi.
Elli yıl sonra İsviçre'de yer alan beşli konferansın Kıbrıs Türk tarafının büyük gayretleri ve Türkiye'nin desteği ile gerçekleştirildiğini, toprak konusunun konuşulmasının, İsviçre'deki zirvelerin Türk tarafının sonuç odaklı yaklaşımı çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade eden Akıncı, "Kıbrıs Türk tarafının inisiyatif alan sonuç odaklı yaklaşımlarını tüm katılımcılar gördü, ama bunun sonrasında gelinen noktada Kıbrıs Türk halkı hala statüsü belli olmadan, ambargolar altında yaşamaya devam ediyor" dedi.
Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa terk edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu ve Birleşmiş Milletler camiasının buna göz yummaması gerektiğini ifade eden Akıncı, Crans Montana'da yaşananların farklı bir ölçekte de olsa 2004'te yaşananların bir benzeri odluğunu söyledi.
Akıncı, "Kıbrıs Türkü'nün statüsünün ne olacağı konusunda Birleşmiş Milletler'in de üzerine düşeni yapması gerektiği kanaatindeyim" dedi.
"HİDROKARBON KAYNAKLARI KAYGI VESİLESİ"
Hidrokarbon kaynaklarının ortak zenginlik olduğunu, bunun tek taraflı bir zenginlik olarak ileriye taşınmasının bir kaygı vesilesi olduğunu belirten Akıncı, Guterres'in bunu da dikkate alması gerektiğini kaydetti.
İki toplumun barış içerisinde birlikte var olmasının yolunun bulunması gerektiğini ifade eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının her zaman bu bakış açısı içerisinde olduğunu bunun başarılamamasının nedeninin Kıbrıs Türk tarafı olmadığını kaydetti.
"SONUÇ ODAKLI ANLAYIŞ İLE YOLA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ"
Akıncı, "Çözüm odaklı, sonuç odaklı bir anlayışla yola devam etmek arzusundayız. Bu tek taraflı niyetle olacak bir şey değil. Muhtemelen güneydeki seçimlerden sonra ortaya çıkan tablo ışığında Genel Sekreter yeniden bir durum değerlendirmesi yapmak isteyecektir" dedi. Akıncı, New York'ta Guterres ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'le herhangi bir üçlü toplantının planlanmadığını da vurguladı.
Halkın yaşam kalitesini yükseltmek için atılacak adımları ihmal etmemek gerektiğini ifade eden Akıncı, trafik, sağlık ve saatler konusu da dahil tüm konularda halkın mutluluk ve esenliğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Mustafa Akıncı: Birkaç ay içinde yeni girişim beklemiyoruz
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda birkaç aylık süreç içerisinde yeni bir girişim beklemediklerini söyledi.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-09-19 17:17:16
Haber Ara