TIMETURK | ÇEVİRİ
İslam nefretine yönelik propaganda internet yoluyla yayılırken dört camiye, bazı grafitilere nefret dolu yazılar yazma, hatta Müslüman bir çocuğa saldırı şeklinde eyleme döküldü. Uzmanlar, İslamofobi ve terör saldırılarının birbirini beslediğine dikkat çekerek bu tarz eylemlerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Geçtiğimiz Perşembe gününden sonra WhatsApp yoluyla, İslamcı bir partinin İspanyollara İslami yasaları empoze edeceğine, camilerin yasaklanması için harekete geçilmesinin gerekliliğine ya da teröristler tarafından saldırı haberini önceden almış olan yorgancıların La Rambla'da olmadığına dair asılsız dedikoduların yer aldığı bir mesaj almış olabilirsiniz. Eğer telefonunuza doğrudan böyle bir mesaj gelmediyse, İslam'a ve Müslümanlara karşı nefreti kışkırtan mesajları görmek için sosyal medyaya şöyle bir bakmak yeterli. Saldırıların olduğu gün StopIslam (İslam'ı durdurun) etiketi Twitter'da en popüler temalar arasında yerini aldı.
Granada, Sevilla, Logrono ve Fuenlabrada'dakicamiler, saldırıları kınadı. Buna rağmen, Sevilla Camii Vakfı'nın olduğu caddede "Katiller, bedelini ödeyeceksiniz! Dua Eden Müslüman, Kafaya Vurulan Pala! İslam'ı Durdurun!" yazılarının olduğu grafitiler çizildi.
Cuma günü, Valecia'daki Puerto de Sagunto'da bir kişi, 14 yaşındaki Faslı bir çocuğu nedensiz yere "Pislik Müslüman" diye bağırarak tekmeledi. Ailesi, saldırganı şikayet etti. Saldırgan çocuğu öldürmekle tehdit ederken, ailesi, çocuğun korkudan dışarı çıkamadığını söylüyor.
Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan, hoşgörü savunucusu ve İslamofobi karşıtı Vatandaş Platform'un koordinatörü Esteban Ibarra, "Vahşi bir İslam karşıtı dalgayla karşı karşıyayız. Whatsapp yoluyla acımasız mesajlar alıyoruz. Saldırı gerçekleşir gerçekleşmez bu asılsız mesajlar yayılmaya başladı" açıklamasını yaptı. Ceza hukukuna göre, nefret suçlarının cezası 4 yıl hapse kadar varabiliyor. (…)
Şu ana dek aşırıcılar ve faşistler haricinde azınlıklara yönelik bir saldırı olmasa da bu olgu (İslamofobi) İspanya için tanıdık. Önceleri farklı kültürel ve dini gruplara yönelik hoşgörü artmıştı, ancak bu artış son yıllarda duraksamaya uğradı. Platformun elindeki bilgilere göre, 2016'da İslamofobik aktiviteler 2015'e kıyasla yüzde 106,12 arttı. 2015'te 278 İslamofobik saldırı platform tarafından belgelenirken, 2016'da bu sayı 573'e çıkmış.
Kaynak: Elsa Garcia de Blas / El Pais