Dolar

32,3805

Euro

34,6752

Altın

2.410,27

Bist

10.109,86

Mübarek döneminin 'ruhu' hala ayakta

Mısır’da bir döneme damgasını vuran Mübarek'in Ulusal Demokratik Parti’sinin genel merkez binası yıkıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-27 10:30:04

Mübarek döneminin 'ruhu' hala ayakta

AFP'nin haberine göre; Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını yolsuzluklar, hileli sandıklar ve yüzde 99 gibi oy oranıyla kazanılan seçimlerle pekiştiren UDP'nin genel merkezi Kahire'den silindi. 2011'de kapatılan partinin yıkıntıları arasından eski Mübarek posterleri, seçim afişleri toplandı. Bir seçim afişinde “Gençlerin katkısı ülkemiz için önemlidir” yazıyor. Ancak ülkenin seçimle iş başına gelmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri darbeyle görevden uzaklaştıran General Abdülfettah Sisi'inin UDP binasını yıktırması Mübarek döneminin tamamen kapandığını göstermekten uzak.

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) , devrimden dört yıl sonra Sisi yönetiminde ülkedeki baskının Mübarek döneminden daha fazla olduğu görüşünde.  Sisi'nin emrindeki güvenlik güçlerinin ‘neredeyse tamamen dokunulmaz'ilan edildiğini belirten Tahrir'de bir dönemi kapatan muhaliflerin ‘sesinin bastırıldığı'nı vurguladı.

42 yaşındaki Mısırlı memur Hani Şatiye, “Değişen bir şey yok” derken, “Ekmek, özgürlük ve sosyal adalet için ayaklandık.  Ama durum şimdi daha da kötüye gitmiş durumda” dedi. 2013'te Mursi'nin devrilme sürecinde askeri darbeye karşı çıkan 1400'ten fazla Mursi taraftarı Mısır güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.



 
Giyas Bilal'e göre Arap Baharı ülkelerinde eksikliği en çok hissedilen sivil toplum oldu; ancak değişim sürecinin durdurulması artık mümkün değil.

40 bin kişi hapse atıldı

HRW'ye göre 40 bin kişi de hapse atıldı. Yüzlerce muhalif idam cezasına çarptırılırken, Birleşmiş Milletler böylesi bir cezanın ‘tarihte benzeri olmadığı'nı açıkladı.

UDP binasının yıkılmasına mayı ayında başlandı. Kahire Üniversitesi'nden Prof. Ahmed Abd Rabdu'ya göre UDP binasını yıkmanın gerisinde “Tarihi değiştirme arzusu” yatıyor. Ama Mısır'ın geleceğiyle ilgili ‘karamsar bir tablo çizen” Prof. Rabdu, “Hatalarına rağmen Mübarek ile pazarlık yapmalıydık. Ama mevcut rejim muhaliflerini tehdit ediyor. Askerin siyaset ve yargıdaki rolünü artırdı. Mübarek'ten daha kötü oldu” görüşünü savunuyor.

'Şimdi muhalefetimiz bile yok'

İnsan hakları kuruluşlarına göre Sisi'nin Mübarek dönemindeki yanlışları yargılama hamleleri de ‘göstermelik ve yetersiz' kaldı. 2011 devriminde 800 barışçıl protestocunun öldürülmesinden sorumlu tutulan 87 yaşındaki Mübarek Kasım ayında bu suçlamadan aklandı. Sonra temyiz mahkemesi bu kararı bozunca devrik lider hapiste kalmaya devam etti.

Tahir'deki protestoların başını çeken 6 Nisan hareketinin koordinatörü Amr Ali ise Müslüman Kardeşler'in Sisi tarafından ‘terör örgütü' ilan edilip yasaklandığını anımsatarak,  “Mübarek döneminde siyasi bir cephe vardı. Şimdi o da yok. Bir parlamento bile yok ” diyor.

İnsan Hakları Arap Ağı Direktörü Cemal Eid de “Sisi ile Mübarek arasında büyük bir fark yok. İş adamları geri döndü. Medya Sisi'yi pohpohluyor. Polis devleti zirve yaptı. Mısır yakın tarihin en kötü baskılarılayla karşı karşıya” yorumunu yapıyor.

Haber Ara