Dolar

32,8338

Euro

35,2406

Altın

2.446,25

Bist

10.471,32

Kolombiya hükümeti, FARC ateşkes ilan etti

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında iki taraflı ve kesin bir ateşkes ilan edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 10:16:21

Kolombiya hükümeti, FARC ateşkes ilan etti

Mepanews'in aktardığı haber göre Küba'nın başkenti Havana'da bir basın toplantısıyla duyurulan anlaşma, süresiz ateşkes ve gerillanın belirli bir takvim kapsamında silah bırakmasını öngörüyor.

Haziran ayının sonunda (23 HAziran'da) Havana'da düzenlenen ateşkesin imza töreninde konuşan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "Bir rüya gerçek oluyor" diye konuştu. Törene FARC lideri Rodrigo Londoño, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve bazı Latin Amerika ülkelerinin liderleri katıldı.

Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo Bustos, "ateşkesin Kolombiya'daki savaşın sonunun başlangıcı olduğunu" söyledi. Bustos, "FARC silahlı faaliyetlerine son verecek, bir siyasi harekete dönüşecek" dedi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, "Umarım bu Amerika kıtasındaki son silahlı çatışma olur" dedi. Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet de ateşkes için varılan uzlaşmayı "Latin Amerika için tarihi olay" sözleriyle değerlendirdi.

1960'lı yıllardan bu yana solcu gerillalar, hükümet güçleri ve sağcı paramiliter gruplar arasında devam eden çatışmalarda yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi ise evinden oldu.

2016-07-11_13h46_13

REFERANDUM OLABİLİR

Ancak taraflar hala anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin nasıl işleyeceğini netleştirmedi. Hükümet halka söz hakkı vermek için anlaşmayı referanduma götürmek istiyor. FARC müzakerecileri ise anlaşmanın anayasaya işlenmesi için bir anayasa kongresi oluşturulmasını tercih ediyor.

Haber Ara