Dolar

32,2212

Euro

35,0305

Altın

2.500,64

Bist

10.739,57

Kazakistan’da toprak reformu protestosu: Çok sayıda gözaltı

Kazakistan’ın Almatı şehrinde yürürlüğe girecek olan toprak reformu protesto edildi. Polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-07 16:04:07

Kazakistan’da toprak reformu protestosu: Çok sayıda gözaltı

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'da yeni yürürlüğe girecek olan toprak reformuna itiraz için gerçekleştirilen protestoda çok sayıda aktivist gözaltına alınırken protestocuların Almatı meydanına girişi engellendi.

Kazakistan halkı son iki haftada ülkenin çeşitli yerlerinde yeni toprak reformu bağlamında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev hükümetine karşı protestolar düzenlemek üzere sokaklara döküldü.

Protestoların merkezinde tarım topraklarının büyük kısmının özelleştirilmesine yol açacak ve bu sebeple yabancıların tarım arazilerini 25 sene müddetle kiralamalarına olanak sağlayacak yeni yasanın geri çekilmesi bulunuyor. Hali hazırdaki düzenlemede yabancılar 10 sene süre ile tarım arazilerini kiralayabiliyordu.

Nazarbayev için Muhalefet Yeni Bir Şey

Nazarbayev, 1989'da ülkesinin Sovyetler'den ayrılmasının ardından hiç bu kadar büyük çaplı bir muhalefet ile karşı karşıya kalmamıştı.

Son haftalarda yaşanan protestolar neticesinde yeni toprak reformunun bu sene sonuna kadar askıya alınacağını açıklayan Nazarbayev, protestoların büyüyerek devam etmesi halinde “polisin daha sert önlemlere” başvuracağı uyarısında bulundu.

Haber Ara