Dolar

34,9544

Euro

36,7154

Altın

3.000,35

Bist

10.009,65

Filistin tartışmalarının ardından ABD uluslararası örgütten çekiliyor

ABD, UNESCO'dan çekilme kararı aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 16:34:38

Filistin tartışmalarının ardından ABD uluslararası örgütten çekiliyor

Filistin'in üyeliği konusundaki uzun süredir devam eden anlaşmazlığın ardından ABD, Birleşmiş Milletler'in (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'dan çekilme kararı aldı. Filistin, 2011 yılında, ABD, Kanada ve Almanya'nın itirazlarına rağmen UNESCO'nun 194'üncü üyesi olmuştu.

ABD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.

2011 yılında UNESCO üyeliğine kabul edilen Filistin'in başvurusuna 'Hayır' oyu verdiği bilinen ABD'nin UNESCO üyeliğinden ayrılmasında, 'örgütün İsrail'e karşı takındığı tavrın' etkili olduğu belirtildi.

UNESCO 2011'de Filistin'i tam üye alarak kabul ettiğinden bu yana ABD UNESCO'ya aidat ödemeyi durdurmuş, ABD'nin ödenmemiş aidat tutarı 500 milyon dolara ulaşmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, UNESCO'dan "İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını belirtti.

Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır" ifadelerine yer verildi.

ÇEKİLME 2018'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Söz konusu kararın, UNESCO Anayasası'nın 2'nci maddesinin 6'ncı bölümüne göre, 31 Aralık 2018'de hayata geçeceği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu tarihe kadar kurumdaki mevcut rolünü sürdüreceği belirtildi.

Son olarak, UNESCO'nun Dünya Miras Komitesinin, Filistin'in El-Halil kentindeki Eski Şehir'i, "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne ekleme kararı, ABD ve İsrail'de memnuniyetsizlikle karşılanmıştı.

UNESCO: BM AİLESİNİN BİR KAYBI

​UNESCO ise ABD'nin çekilme kararını, ‘Birleşmiş Milletler ailesinin' ve ‘çok taraflılığın' bir kaybı olarak niteledi. Amerika, 1980'li yıllarda da, örgütün kötü yönetildiğini ve siyasi amaçlarla kullanıldığını öne sürerek UNESCO'dan çekilmiş ancak 2003 yılında tekrar katılmıştı.

Filistin, 2011 yılında, UNESCO Genel Konferansı'nın kararı ile kurumun 194'üncü üyesi olmuştu. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, BM'ye üyelik başvurusu yapmış ve tam üyelik kararının ardından UNESCO, Filistinlilerin üye olduğu ilk BM kurumu olmuştu.

Paris'te yapılan oylamada Filistin'in üyeliğine 107 'Evet' ve 14 'Hayır' oyu çıkarken, 52 ülke çekimser kalmıştı. Oylamada Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Fransa Filistin'in UNESCO üyeliğine destek verdi. ABD, Kanada ve Almanya Filistin'in üyelik başvurusuna 'Hayır' oyu kullanırken, İngiltere çekimser kalmıştı. Türkiye, Filistin'in UNESCO üyeliğini öneren karar tasarısının ortak sunucuları arasında yer alarak Filistin'e aktif destek vermişti.

 

 

Haber Ara