Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Esed'in abluka altında tuttuğu Doğu Guta, alarm veriyor.

Suriye'de 400 bin sivil, Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde ölümle boğuşuyor. Sağlık altyapısı tamamen çöken rejimin ablukası altındaki bölgede, açlıktan ölümler rutin haline geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 09:01:05

Esed'in abluka altında tuttuğu Doğu Guta, alarm veriyor.

Suriye'de 400 bin sivil, Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde ölümle boğuşuyor. Dünya teknoloji çağının zirvesini yaşarken, bebeklerin açlıkla mücadele ettiği Doğu Guta'da bugüne kadar 206'sı çocuk 67'si kadın olmak üzere 397 kişi açlıktan hayatını kaybederken binlerce sivil de hastalıklarla boğuşuyor. Her 10 günde bir çocuğun açlıktan yaşamını yitirdiği Doğu Guta, Esed rejiminin ablukası altında.

TEK İMKANLARI FERYAD ETMEK

Doğu Guta'da yaşayan Aişe Al Sattuf isimli bir anne, “Abluka altındaki Doğu Guta'da yaşıyoruz. Burada çok zor günler geçiriyoruz. Enkaz içinde yaşıyoruz” diyerek adeta kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşen Suriyelilerin durumunu özetliyor. Çocukların Doğu Guta'da güvende olmadığını belirten anne, “Çocuklarımız güvende değil. Yağ yok, su yok, ekmek yok temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Ağzımıza koyacak bir lokma ekmeğimiz yok. Cebimde yıllardır bir liram yok. Çocuğumun hastalığı var, doktor bulamıyoruz. Ne yapacağımı bilmiyorum, buradaki durumu daha asıl özetleyebilirim ki, çaresiziz” diye konuştu.

5 YILDIR İLAÇ GİRİŞİ YOK

Doğu Guta'nın Kefer Batna beldesine düzenlenen hava saldırısında direnişçi kocası şehit düşen bu anne, 3 çocuğuna 2 patlıcanı ateşte pişirip, et çekme makinesinde çekerek yemek yapmaya çalışıyor. Her gün yemek sıkıntısı yaşadıklarını anlatan genç kadın, “Çocuklarım bana her gün ‘anne ne yiyeceğiz çok açız' deyip duruyorlar. Onlara ne diyeceğimi bilemiyorum. Gerçekten çok zor durumdayız” diyor. Çocuklardan biri büyüme hormonu sıkıntısı çeken bu aile, bölgeye ilaç sokulabildiği anda ‘acil ilaç ulaştırılacaklar listesi'nde yer alıyor. Doğu Guta'ya resmi olarak 5 yıldır ilaç girişi yok. Şam'dan gelen ilaçlar ise karaborsa olarak çok yüksek fiyatlara satılıyor. Zaten insanlarda o ilaçları alacak para da bulunmuyor.

VATANLARINI BIRAKMADILAR!

Doğu Guta'nın 5 yıldır ciddi bir ablukanın pençesinde olduğunu söyleyen İHH Suriye Çalışmaları Basın Sorumlusu Selim Tosun, “Oradaki insanlara sürekli insani yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Bebekler açlıktan yaşamlarını yitiriyor. Geride kalan çocukların oyun alanları bile birer enkaz. Bu ortamda çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olması mümkün değil. Çocuklar gerçekten açlıkla mücadele ediyor. Kimi zaman da yenik düşüyorlar” diye konuştu. Doğu Guta'nın vatanını terk etmeyen Suriyelilere açık cezaevine dönüştüğünü söyleyen Tosun, “Suriyeli kardeşlerimiz vatanlarını terk etmek istemedikleri için bu cezaevine razı oldu. Vatan sevgisi yaşam şartlarının zorluğuna galip geldi. Onlar hala vatanlarını terk etmeyeceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

HİÇBİR SAĞLIK HİZMETİ YOK

İHH verilerine göre Esed rejimi, 2017 yılında Doğu Guta'da 10 sağlık merkezine saldırdı. Şu an sağlam durumda olan 42 sağlık merkezinin bulunduğu bölgede, tıbbi malzeme yetersizliğinden hiçbir kuruluş hizmet veremiyor. Yine İHH verilerine göre bölgede 107 doktor bulunmasına rağmen, sağlık altyapısı sıfırlandığı için hastalıklara zamanında müdahale edilemiyor. İHH Sorumlusu Selim Tosun, 2013 yılında kimyasal saldırıya hedef olan bölgede 2 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bölge şu an alan çekimi yaparken dahi çok dikkatli davranılması gereken bir yere dönüştü. Çünkü çekim yapılan bir alan birkaç saat içerisinde vuruluyor. Doğu Guta sadece gıda ve ilacın giremediği bir yer değil. Aynı zamanda hemen hergün hava saldırılarıyla da insanların ölüme terk edildiği bir yer” diye konuştu. YENİ ŞAFAK

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara