Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Çin'de öğrenciler çipli üniformayla takip ediliyor

Çin'in güneyindeki 10'dan fazla okulda öğrenciler çipli üniformalarla izleniyor, velilere bildirim gönderiliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-25 15:08:40

Çin'de öğrenciler çipli üniformayla takip ediliyor

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, ülkenin güneybatısındaki Guicou eyaleti ve Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nde 10'dan fazla okul, öğrencilerin okula anlık giriş çıkış saatlerini ve bulundukları yerleri takip eden 'akıllı üniformalar' kullanılıyor.

Üniformanın omuz kısmına yerleştirilen çiplerle öğrencilerin ders saatleri süresince okula giriş çıkışları ile yerlerinin kayıt edilerek öğretmen ve velilere bildirim gönderildiği ifade edildi.

​Öğrencinin okuldan izinsiz çıkması veya üstünü değiştirmesi halinde yüz tanıma sistemine sahip güvenlik kameralarının otomatik alarm verdiği aktarıldı.

Guizhou Guanyu Technology Company tarafından geliştirilen üniformalarda bulunan çiplerin, 150 derece sıcaklığa ve 500 yıkamaya kadar dayanabildiği ifade edilirken, bu uygulamanın öğrencilerin ders saati dışındaki zamanlarında kişisel mahremiyetine zarar verdiği endişelerine yol açabileceği belirtildi.

Şirket yetkilisi Yüen Biçang, öğrencileri ders saatleri dışında takip etmek istemediklerini ancak herhangi bir kaybolma durumunda üniformanın yer tespitine yarayacağını kaydetti.

VATANDAŞLAR DA KAMERALARLA TAKİP EDİLİYOR

Çin yönetimi, 1,43 milyarlık dev nüfusunun davranışlarını izleyerek, 'sosyal güven' başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemi kuruyor.

Sistem, vatandaşlarının topladığı puanlara göre ödül ve ceza mekanizması oluşturmayı hedefliyor.

Çin Devlet Konseyi, 2014'te 2014-2020 dönemini kapsayan 'Sosyal Güven Sisteminin İnşası Taslak Programı' adlı rapor yayımlamış, program 'Toplumda güvenin mükemmel, güven kaybının ise utanç verici olduğu' fikrinden yola çıkmıştı.

Sistemde puanı yüksek olanlar ödüllendirilirken, tablonun alt sıralarındakiler 'kara listeye' dahil edilerek yaptırımlara maruz bırakılıyor.

Ünlü yazar George Orwell'in 1984 romanındaki 'Büyük Birader'e benzer şekilde 'gözüm sürekli üzerinde' mesajı verdiği belirtilen uygulamanın, ülkede gerçek kimlik bilgileriyle kayıt zorunluluğu olan sosyal paylaşım siteleri, yüz tanıma özelliği olan kameralar, çevrimiçi ödeme metodları gibi platformlar üzerinden derlenecek bilgilerle 2020 itibarıyla tam kapsamlı olarak hayata geçirilmesi öngörülüyor.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara