Dolar

32,1928

Euro

35,0616

Altın

2.467,17

Bist

10.158,63

Bush'a ayakkabı fırlatmıştı! Iraklı gazeteci milletvekili adayı oldu

2008'de 'Bunlar sana Irak halkından, dul ve yetimlerden elveda öpücüğü köpek' diyerek dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, milletvekili adayı oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-04 14:14:38

Bush'a ayakkabı fırlatmıştı! Iraklı gazeteci milletvekili adayı oldu

Irak doğumlu gazeteci Muntazar el-Zeydi, zamanın Irak Başbakanı Maliki ile birlikte basın toplantısı yaptığı sırada Bush'a ayakkabı fırlatırken "Bu sana Irak halkından veda öpücüğü köpek" diye bağırdı.

Muntazar el-Zeydi'nin, Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılacak başbakanlık, başkanlık ve parlamento seçimi için milletvekilliğine adaylığını koyduğu belirtildi.

"ZALİMLERE KARŞI MAZLUMUN YARDIMCISI OLACAĞIM"

Muntazar el Zeydi, adaylığını Twitter hesabında yayımladığı bir video görüntüsüyle açıkladı. Zeydi açıklamasında özetle şöyle konuştu:

"Sevgili Iraklı kardeşlerim. Uzun seneler ülkemden ayrı olarak yaşadıktan sonra memleketim Irak'a kesin dönüş yaptım. Şimdi, Islah için Yürüyüş Hareketi listesinden milletvekilliğine adaylığımı koydum. Bildiğiniz gibi zalimlere karşı mazlumun yardımcısı olacağım."

"HIRSIZ POLİTİKACILARI HAPSE ATACAĞIM"

Bir ay önce cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklara başladığını belirten Zaidi, "Irak halkın mevcut politikalardan yoruldu. Eğer cumhurbaşkanı olursam halkımın istismar edilmesine izin vermeyeceğim. Hırsız politikacıları da hapse atacağım" dedi.

"IRAK ÜZERİNDEKİ İRAN ETKİSİNİ KIRACAĞIM"

Irak halkının kendisini desteklediğin söyleyen Zaidi, yargı sisteminin değiştirilmesi, kadın haklarının iyileştirilmesi ve İran'ın Irak üzerindeki etkisinin kırılması gibi konuların seçim kampanyası sırasında savunacağı konular olacağını dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Zaidi, El Bağdadiya televizyonuna çalıştığı sırada ABD Başkanı Bush ile dönemin Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin ortak basın toplantısında Bush'a ayakkabı fırlatmıştı. Zaidi'nin fırlattığı her iki ayakkabı da Bush'u ıskalamıştı.

Zaidi, ayakkabıları fırlatırken Arapça, "Bunlar sana Irak halkından, dul ve yetimlerden elveda öpücüğü köpek" ifadelerini kullanmıştı.

Bu hareketinden ötürü yargılanan ve 3 yıl hapis cezası alan Zaidi 1 yılı aşkın süreyi cezaevinde geçirmişti. Cezaevindeki günlerini 'çok zor' şeklinde niteleyen Zaidi burnu, dişi ve ayağının cezaevinde kırıldığını söyledi.

Cezaevinden sonra Lübnan'a, oradan da İsviçre'ye giden Zaidi, 2011'de ülkesi Irak'a döndü. Ülkesinde dönüşte 3 gün gözaltında tutulduğunu belirten Zaidi, yeniden Lübnan'a yerleşti.

Haber Ara