Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin, Avrupa Birliği'ne (AB) ilk olarak Macaristan'da giren sığınmacıları geri kabul edeceğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 20:13:03

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Orban, Avusturya Başbakanı Christian Kern'i başkent Budapeşte'deki Ulusal Meclis binasında kabul etti.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler, sığınmacı krizi ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uluslararası anlaşmalara uygun olarak Macaristan'dan Avusturya'ya giden sığınmacıları geri kabul edeceklerini açıklayan Orban, 'AB'ye ilk olarak Macaristan'dan giren tüm sığınmacıları Macaristan geri kabul edecek. Uluslararası anlaşmalara uygun olarak Avusturya-Macaristan sınırında geri kabul ettiğimiz sığınmacıları hemen geldikleri yere geri yollayacağız. Bu konuda Macaristan'ın Batı-Balkan ülkeleri ile anlaşması var.' şeklinde konuştu.

Sığınmacıların Avusturya'ya girişinin engellenmesinin en etkili yolunun Sırbistan-Macaristan sınırının ortak korunması olduğunu savunan Orban, 'Avustuya-Macaristan sınırının korunmasının en etkili yolu, bu iki ülkenin Macaristan-Sırbistan sınırını ortak korumasıdır. Bu konuda ilk adım da atıldı. Avusturya sınır koruması için 20 kişi yollayacak. Macaristan bu sayının artmasını talep ediyor.' ifadelerini kullandı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'u desteklediği ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Orban, şöyle konuştu:

'Demokratların dış politikası Avrupa için 'kötü', Macaristan için ise 'ölüm'. Buna karşın Sayın Trump'ın savunduğu göçmenlik konusu ve dış politika Avrupa için 'iyi', Macaristan için 'hayat' demek. Birisi göçü destekliyor, diğeri ise karşı çıkıyor. Birisi dış politikasında demokrasi inşasını önemli görüyor, diğeri ise buna karşı çıkıyor. Macaristan, demokrasi ihracatına ve göçmenliğe karşı çıkıyor.'

Kern de ülkesinin Macaristan-Sırbistan sınırına polis göndereceğini belirterek, 'Avusturya öncelikle sınır korumasını güçlendirmek için Macaristan-Sırbistan sınırına 20 polis yollayacak. Bu ilk adım. Uzman kurul, Avusturya'nın daha fazla nasıl yardım edebileceği konusunu araştıracak.' dedi.

Sınır dışı edilen sığınmacıları Macaristan'ın kabul edeceğini de ifade eden Kern, 'Macaristan, AB'ye ilk olarak buradan girenleri kabul edip onları geldikleri ülkeye yollayacak. Bu, öncelikle Kosova ve Arnavutluk demek. Macarların duruşu açık. İlk giriş yapılan ülke baz alınmalı. AB'ye ilk olarak Yunanistan'dan girenler oraya yollanmalı. Bu konuda da Macaristan ve Avrupa Komisyonu arasında tartışma devam ediyor. Bu konunun açıklığa kavuşturulması Avusturya için de çok önemli.' değerlendirmesinde bulundu.

 

Haber Ara