Dolar

32,5254

Euro

34,8332

Altın

2.447,31

Bist

9.915,62

ABD'de eşcinsellerin gittiği kulübe silahlı saldırı!

ABD'nin Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 12:23:20

ABD'de eşcinsellerin gittiği kulübe silahlı saldırı!

ABD'nin Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi.

Olayı "terör eylemi" olarak ele alan FBI, saldırıda 50 kişinin öldüğünü, 53 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

OLAY NASIL YAŞANDI?

Afgan asıllı ABD vatandaşı olan saldırgan Omar Mateen, kulüptekileri rehin aldı ve özel tim polisleriyle çatışmaya girdi.

160612220532_omar_mateen_624x351_reuters_nocredit
88_5

IŞİD, SALDIRIYI ÜSTLENDİ

IŞİD'e yakın Amaq ajansı, saldırıyı örgütün üstlendiğini duyurdu. Ancak Mateen ve IŞİD arasında bilinen doğrudan bir bağlantı yok.

ABD BASINI: IŞİD İLE İLİŞKİSİ VAR

ABD basını Omer Mateen'in 911 acil durum hattını arayarak, IŞİD'e bağlılık yemini ettiğini söyledi. Ama yetkililer sadece Mateen'in 911 araması yaptığını doğruladı.

"POTANSYEL TERÖR BAĞLANTILARI"

Mateen'in 2013 ve 2014'te "potansiyel terör bağlantıları" nedeniyle sorgulandığı ancak soruşturmaların kapatıldığı belirtildi. FBI'dan yapılan açıklamada saldırgan Omar Mateen'in 2013'te 2 kez, 2014'te ise bir kez FBI tarafından yürütülen ve radikal eğilimli örgütlerle ilgili olan soruşturmalar çerçevesinde sorguya çekildiği ifade edildi. FBI yetkilisi Ron Hopper, "Sorgular sonrası Mateen'in bir tehdit arz etmediği kanaatine varıldı ve salıverildi" dedi.

"SİLAHLARI YASAL YOLLARLA EDİNDİ"

Orlando Emniyeti'nden yapılan açıklamadaysa Omar Mateen'in saldırıda kullandığı AR 15 tipi otomatik tüfek ile tabancayı son bir hafta içerisinde yasal yollarla satın aldığı belirtildi. Silahların alındığı yerle ilgili soruşturmanın da devam ettiği açıklandı.

OBAMA: TERÖR EYLEMİ

ABD Başkanı Barack Obama düzenlediği basın toplantısında Orlando saldırısını 'terör eylemi' olarak niteledi ve ülke genelinde ulusal yas ilan etti. Obama saldırının gerekçelerine ve saldırganın bağlantılarına dair incelemelerin sürdüğünü ifade etti ve "Kesin olan şey ise saldırganın içindeki nefrettir" dedi. Saldırıda hedef alınan eşcinsel kulübü içinse "Sadece bir gece kulübü değildi. Bir topluluğun dayanışma simgesiydi. İnsanların biraraya gelip dans ettiği, eğlendiği bir yer hedef alındı" dedi.

TRUMP: OBAMA İSTİFA ETMELİ

Obama konuşmasında ABD'deki bireysel silahlanma yasasına karşı duruşunu da yineleyerek "Bu saldırı ülkemizde silaha ulaşmanın ve bu tür saldırılar düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu bir kez daha gösterdi" diye konuştu. ABD başkan adaylarından Cumhuriyetçi Donald Trump, Orlando saldırısından Başkan Obama'yı ve iktidarı sorumlu tuttu. Trump, "Liderlerimiz zayıf. Bunların yaşanacağını daha önce de söylemiştim. İşler daha da kötüye gidecek" diyen Trump, "Artık siyasi doğruculuğu bırakmalıyız. Benim derdim insanların hayatlarını kurtarmak" diye konuştu.

OMER MATEEN KİMDİR?

Florida eyaletinin Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne saldırarak 50 kişinin ölümüne neden olan ABD vatandaşı Omar Mateen, 2013'ten bu yana Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) takibinde olan bir isim. FBI, polisle girdiği çatışmada öldürülen 29 yaşındaki Mateen'in 'radikal İslamcı ideolojiye' meğilli bir kişi olduğunu söylüyor. Ancak Mateen'in uluslararası bağlantılarının olup olmadığı henüz belli değil. Saldırıyı düzenlemeden dakikalar önce 911 acil yardım hattını arayan Omar Mateen'in Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) biat ettiğini açıkladığı ifade ediliyor. IŞİD ise Mateen'i 'savaşçımız' olarak niteleyip benimserken, saldırıyı da üstlendi. Ancak IŞİD'in saldırıyı düzenleyen Omar Mateen'le doğrudan irtibat içinde olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

Mateen'in babasıysa ABD'de yayın yapan NBC televizyon kanalına konuştu ve 'saldırının dinle uzaktan yakından ilgisi olmadığını' söyledi. Baba Seddique Mateen, oğlunun iki erkeği öpüşürken görünce 'çok sinirlendiğini' ifade etti. Baba Mateen'e göre Omar'ın planladığı saldırıdan ailenin hiçbir üyesi haberdar değildi: "Biz de tüm ülke gibi şok içindeyiz." 2007'den bu yana G4S adlı güvenlik şirketinde çalışan Mateen, Pulse gece kulübüne elinde tam otomatik AR 15 tipi bir tüfek ve bir de tabancayla gelmişti. Orlando Emniyeti, Mateen'in her iki silahı da saldırıdan sadece birkaç gün önce aldığını açıkladı. Mateen, New York'ta doğmuş olan Afganistan kökenli bir ABD vatandaşıydı. Ancak Mateen'in ailesi, oğullarının doğumundan kısa bir süre sonra Orlando kentinden arabayla 2 saat uzaklıktaki Fort Pierce'a taşınmıştı. Mateen'in eski eşi Sitora Yusufiy, Omar'ı "Akli dengesi yerinde olmayan birisi" olarak tanımlıyor ve evli kaldıkları kısa süre içerisinde kendisini defalarca dövdüğünü söylüyor. 2009 yılında internet üzerinden tanışıp Fort Pierce'ta evlenen çift, aylar sonraysa boşanmış. Sitora Yusufiy'nin ailesi Omar Mateen'in kızlarını dövdüğünü öğrenir öğrenmez kızlarının evi terk etmesini istemiş. Washington Post gazetesine konuşan Yusufiy, "Eve gelir, sırf çamaşırları yıkamadım diye beni dövmeye başlardı" diyor. Evli kaldıkları kısa süre içerisinde Mateen'in dinle bir ilgisinin olmadığını da anlatan Yusufiy, eski kocasının sürekli olarak spor salonuna gittiğini de söylüyor. Yusufiy,her ne kadar Omar Mateen'in saldırısını IŞİD'le bağlantılı olarak göstermeye çalışanlar olsa da saldırının asıl nedeninin Omar'ın akli dengesinin yerinde olmaması olduğunu da düşünüyor.

Haber Ara