Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'2 referandumla ‘tartışma’ biter'

Irak merkezi yönetimi ile IKYB arasında sorun olan ve Irak Anayasası'na eklenen 140'ıncı madde ile referandumu öngören 'tartışmalı bölgeler' sorunu devam ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-22 12:39:53

'2 referandumla ‘tartışma’ biter'

Rudaw'da yer alan habere göre: Kürdistan Bölgesi dışında kalan Güney Kürdistan toprakları olan ve “tartışmalı bölgeler” olarak adlandırılan bölgelerde referandumun birçok sorunu ortadan kaldıracağı ifade ediliyor.

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Tartışmalı Bölgeler Sorumlusu Nasreddin Said, yıllardır devam eden sorunların son bulması için referandum yapılması  gerektiğini söyledi.

Nesrredin Said, “Kerkük halkı 1991 Ayaklanması'ndan dolayı 2003'e kadar devrik diktatör Saddam Hüseyin'in Baas rejimi tarafından zülüm gördü. 2007'de Irak Anayasası'na eklenen “tartışmalı bölgeler” maddesinden (140'ıncı madde) sonra Kerkük hep mağduru durumda kaldı. Bu yüzden referandumu hakkediyor” dedi. Said, “Birkaç kez Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu'na 140'ıncı kapsamında referandum yapılması için resmi olarak talepte bulunduklarını ifade etti.

ARAPLAŞTIRMA POLİSTİKASI

Referandumla Güney Kürdistan'ın bütün topraklarının Kürdistan Bölgesi'ne dahil olacağını ifade eden Nesreddin Said, “Böylece Araplaştırma (Tarib) tehlikesi ortadan kalkacak, işgal edilen Kürtler'e ait binlerce tarım arazisi geri kazandırılacak” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Tartışmalı Bölgeler Sorumlusu, bölgenin idari sorunlarının da aynı yolla çözüleceğini dile getirdi. 31 Aralık 2015'te Başkan Mesud Barzani, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, “2016'da Kürdistan'ın çıkarları doğrultusunda elimden gelen bütün çabayı ortaya koyacağım” demişti. 

TARTIŞMALI BÖLGELER

Irak Anayasası'ndaki (140. Madde) “tartışmalı bölgeler”, Musul ve ona bağlı Sehil Ninova, Şeyhan, Hamdaniye, Tilkef, Zummar, Şengal (Sincar), Kerkük ile Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu, Diyala'ya bağlı Hanekin, Mendeli ve Bedre bölgelerini kapsıyor. Bu madde, bu bölgenin ‘Kürtleşmesine' imkan sağlarken, Türkmen ve Araplara burada yaşama imkanı sağlamıyor.

Bu bölgeler, Merkezi Irak Hükümeti'yle Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında paylaşılamayan yerler olarak biliniyor. 

140'ıncı madde, 2007 sonuna kadar nüfus sayımı ve referandum yapılarak bu bölgelerin Erbil'e veya Bağdat'a bağlanmasını öngörüyordu. Ancak Bağdat maddenin hayata geçmesi konusunda istekli davranmadı. IŞİD saldırıları sonrasında da Irak Ordusu'nun çekilmesi sonucu ‘tartışmalı bölgelerin' birçoğuna Peşmerge Güçleri yerleşti ve IŞİD'in kontrol ettiği bazı bölgeleri kurtardı.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Başkan Mesud Barzani, 3 Temuz 2014'te, Kürdistan Parlamentosu'nun basına kapalı oturumunda bağımsızlık için referandum hazırlığı yapılmasını istemişti. Bunun ardından IŞİD Güney Kürdistan'a karşı saldırıya geçmişti.

Barzani, bu yıl Mayıs ayında ABD'ye yaptığı ziyarette de yeniden bağımsız Kürt devleti konusunu açmıştı.

Barzani 3 Şubat 2016'da da, "İskoçya, Katalonya ve Quebec'in kendi kaderini tayin etme hakkı varsa, Kürdistan da aynı haklara sahiptir ve bu tartışmaya açık bir konu değildir" demişti.   

 

Haber Ara