Dolar

32,4433

Euro

34,7450

Altın

2.439,80

Bist

9.915,62

Dünya basınında, 'Erdoğan kaybetti' çığlıkları!

Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı 23 Haziran İstanbul seçimleri, dünya basınında geniş şekilde haber ve yorumlara konu oldu.Dünyanın önde gelen haber kuruluşları Ekrem İmamoğlu galibiyetini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AK Parti mağlubiyetini başlıklara taşıdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-23 23:30:19

Dünya basınında, 'Erdoğan kaybetti' çığlıkları!

Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı 23 Haziran İstanbul seçimleri, dünya basınında geniş şekilde haber ve yorumlara konu oldu.

Dünyanın önde gelen haber kuruluşları Ekrem İmamoğlu galibiyetini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AK Parti mağlubiyetini başlıklara taşıdı.

İşte uluslararası basından İstanbul seçimleriyle ilgili öne çıkan başlıklar:

İngiliz Reuters haber ajansı, “Türkiye muhalefeti büyük İstanbul galibiyetiyle Erdoğan'ı sarstı” başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

“İmamoğlu, 31 Mart'ta kazandığı ve iptal edilen belediye başkanlığı seçimini, AKP'nin yeniden oylama talebinin ardından daha büyük bir farkla kazandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun yenileme kararı, Erdoğan'ın sert eleştiriler almasına neden oldu. İmamoğlu, ulaşım sorunları ve Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları gibi konular dahil olmak üzere İstanbul'un sorunlarını çözmek için AKP ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi”

İngiliz BBC: 

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “İstanbul'u alan Türkiye'yi alır” sözünü hatırlattı. İmamoğlu'nun zafer konuşmasındaki “yeni bir başlangıç” vurgusuna yer veren BBC, İmamoğlu'nun Erdoğan ile çalışma konusunda istekli davrandığını okurlarına aktardı. 31 Mart seçimleri 13 bin oy farkla kazanan İmamoğlu'nun, bu akşam rakibi Binali Yıldırım'a 775 bin oy fark attığını yazdı.

İngiliz The New York Times :
Türkiye Cumhurbaşkanı yeniden yapılan İstanbul seçimlerinde ağır yenilgiye uğramış görünüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük yenilgisiyle karşı karşıya çünkü kendi partisinin adayı yenilenen İstanbul seçimlerinde yenilgiyi kabul etti.

İngiliz The Guardian:
Erdoğan'ın partisi yenilenen İstanbul belediye başkanlığı seçiminde yenilgiye uğradı
AK Parti'nin CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na kaybetmesi cumhurbaşkanı için utanç.

Amerikan New York Times gazetesi, “Yenilenen seçimde Türkiye Cumhurbaşkanı yenilgiye uğradı” başlıklı haberinde, iptal edilen seçimin ardından İmamoğlu'nun daha büyük bir farkla kazandığını yazdı. Binali Yıldırım'ın rakibi İmamoğlu'nu tebrik ettiğini hatırlatan gazete, İstanbul'da iktidarın 25 yıllık egemenliğinin sonlandığı yorumunda bulundu.Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı hatırlatıldı. 

Amerikan CNN International:
İstanbul'da yenilenen seçimlerin galibi Erdoğan'a darbe indirerek muhalefet oldu.
Türkiye'deki muhalefet partisi, resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul'da yenilenen belediye başkanlığı seçimlerini kazanmış görünüyor. Sonuçlar onaylandığında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a darbe indirebilir.

Amerikan Washington Post:
Muhalefet adayı yeniden yapılan İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı, Erdoğan'ın iktidar partisi başarısızlık yaşadı
Muhalefet partisi adayı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidar partisinin elinde tutulması yönündeki kararlılığına rağmen, İstanbul belediye başkanlığı yarışında ikinci bir zafer kazandı.

Fransız Le Monde:
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adayı İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde yenilgisini kabul etti.
Türkiye'nin en zengin ve en kalabalık şehri İstanbul'un kaybı, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ciddi bir başarısızlık.

İspanyol El Pais:
Muhalefet İstanbul'daki zaferini yineleyerek Erdoğan'ın partisine karşı üstünlüğünü genişletti.
İktidarın adayı Binali Yıldırım bu yenilgiyi kabullendi. Devlet haber ajansına göre iki aday arasındaki fark neredeyse yüzde 9.

Alman Die Welt:
Bu Haziran akşamı Erdoğan döneminin sonu başlıyor.
Erdoğan için seçim fiyaskosu, İmamoğlu zaferine "yeni bir başlangıç" diyor.

İtalyan La Repubblica:
Türkiye'de muhalefet Erdoğan'ı yenip İstanbul'u fethetti: İmamoğlu belediye başkanı.

Seçimleri “Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul seçimlerini kaybetti” başlığıyla veren Londra merkezli Arap Şarku'l Avsat gazetesi de, muhalif Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazanmasının hemen ardından “Bu seçimler artık yeni bir sayfa açmaktır. Yeni bir başlangıçtır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çalışmaya hazırım” sözlerini aktardı.

Dubai merkezli Al Arabiya

 "İstanbul'un belediye başkanı seçildi. İktidar partisinin adayı Binali Yıldırım, yenilgiyi kabul etti. Devlete ait Anadolu haber ajansı ilk sonuçlarına göre, muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 53,69 ile kazandığını açıkladı. Yıldırım, İmamoğlu'nu tebrik etti." 

Katar sermayeli Al Jazeera

 "AK Parti adayı Binali Yıldırım tartışmalı İstanbul seçimlerinde yenilgiyi kabul etti. Yıldırım rakibi İmamoğlu'nu tebrik ederek kendisine iyi şanslar diledi. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Berk Esen seçim sonuçlarını "Erdoğan için kişisel bir darbe" olarak nitelendirdi."

Haber Ara