Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Dün Afrin'de neler oldu?

Dün akşam saatlerinde Esed yanlısı güçlerin Afrin'e ilerlediği belirtildi. PYD'ye destek için harekete geçen gruplar 'Esed rejimi yanlısı' olarak tanıtılsa da tamamına yakınının Şii milis güçleri, arkalarındaki ülkenin de İran olduğu biliniyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-21 16:46:58

Dün Afrin'de neler oldu?

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

18 Ocak günü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Rusya'ya gittiği bildirildi. 19 Ocak saat 14.00 sıralarında gelen bir haberde "Türkiye Afrin'e gireceği için bögedeki Rus askerleri çekildi" denildi. Buna göre 170 asker başka bir yere kaydırılmıştı. Fakat aynı gün akşam 21.30 sıralarında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askerlerin Afrin'den çekildikleri haberlerini yalanladı.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu sırasında Rus askerlerinin bölgeden çekilip çekilmeyeceği konusunda yaşanan şaibe ilk etapta anlamlandırılamamıştı. Fakat 20 Ocak akşamı saat 17.00'de başlatılan Afrin Operasyonu'ndan yalnızca bir buçuk saat sonra Rusların askerini çektiği açıklandı.

RUSYA'DAN PYD'YE: SİZ ÇIKIN ESED GİRSİN

Operasyonun ilerlediği günlerde ABD ve Rusya'ya sık sık sitem açıklamaları yapan PYD cephesinden gelen bir açıklama vardı ki Rusya'nın son ana kadar asker çekmek konusunda neden şaibe oluşturduğunun anlaşılmasına sebep oldu. Buna göre Rusya son ana kadar örgüte, Afrin'e Türk Silahlı Kuvvetleri'nin girmesindense Esed rejiminin yerleşmesi teklifinde bulunmuştu. Anlaşılan oydu ki örgüt de bunu son ana kadar reddetmişti ve Rusya askerlerini zarar görmemesi için çekmek zorunda kaldı.

"ESED REJİMİ AFRİN'E GİRECEK" HABERLERİ

Tüm bunların ardından 32 günlük Afrin Operasyonunun ilk günlerinden beri duyulan cılız ses, geçtiğimiz günlerde Reuters Haber Ajansının abonelerine geçtiği bir haber ile yüksek bir şekilde duyulmaya başlandı. Buna göre PYD ve Esed rejimi arasındaki Afrin görüşmeleri sonuçlanmıştı ve Esed rejimi unsurları 19 Ocak günü akşam saatlerinde Afrin'e girecekti.

Sahada bu şekilde kalabalık bir yer değiştirme söz konusu değildi. Ancak haberleri Esed rejimine ve İran'a yakın Lübnan televizyonu Al Mayadeen de yayınladı. Aynı televizyon bundan iki gün önce (17 Şubat) örgüt ve rejim arasındaki Afrin görüşmelerinin de sona erdiğini duyurmuştu.

"ESED'İN ŞARTLARI VAR" DENİLDİ

Mepanews'in Suriye'den yerel haber aktarımı yapan "Nors for Studies" ajansından aktardığı bilgiye göre, rejim koalisyonu Afrin'e yerleşmek için PKK'ya silah bırakması başta olmak üzere bazı şartlar sunmuştu. Buna göre rejim, PKK güçlerinin ve silahlı halkın tamamının silahlarını teslim etmesini, bölgedeki 52 askeri merkezin ve okul ile devlet dairelerinin rejime bağlı güçlere devredilmesini istiyordu.

355404Image1

PYD'DEN YALANLAMA

Bu haberlerin ardından PYD'nin Afrin Kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa, Suriye yönetimine bağlı güçlerin Afrin'e geçeceği iddialarını reddederek henüz bir anlaşma sağlanmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Kurdistan24'e konuşan Cizir Kantonu Savunma Meclisi Eş Başkanı Rezan Gilo da şu ana kadar Suriye rejimiyle herhangi bir anlaşmanın sağlanmadığını ve Afrin'i başka güçlerin eline teslim etmeyeceklerini söyledi.

SURİYE TELEVİZYONU: BİR KAÇ SAAT SONRA AFRİN'E GİRİLECEK

Esed rejimine bağlı Suriye Resmi Devlet Televizyonu da "Rejim güçleri bir kaç saate kadar Afrin'e girecek" haberini paylaştı.

cavusoglundan_rum_gazetesine_sert_ayar_1495404141_0315

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Haberlerin ardından resmi ziyaret amacıyla Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Eymen es-Safedi ile basın açıklaması yaptı. Esed rejiminin PYD ile anlaşarak Afrin'e gireceği iddialarına ilişkin "Bu haberleri ben de gördüm. Biz bu operasyonu terör örgütlerini temizlemek için başlattık. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda vurgu yapıyoruz. Rejim girerse ne için girer? PYD ve PKK'yı temizlemek için girecekse problem yok. Eğer PYD'yi korumak için giriyorsa bizi, Türk askerini kimse durduramaz. Afrin ve Menbiç için de geçerlidir. Yani bu nokta önemlidir" dedi.

erdogan-putin-ile-gorustu-1517395542_tepe

ARDINDAN ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

19 Şubat akşam saatlerinde, yaşanan gelişmeler günemdeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan'ın bu görüşmede Putin'e "Suriye rejimi bu yola girerse sonuçları olur. Zeytin Dalı harekatı planlandığı şekilde sürecek" dediği, "Moskova'nın da Türkiye'nin harekatı sürdürülmesi kararlılığını anlayışla karşıladığı" ifade edildi.

5a8183272269a20528e00cf2

SALİH MÜSLİM: GÖRÜŞMELERE RUSYA ARACILIK EDİYOR

Berlin'de Alman televizyon kanalı DW'ye konuşan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim de konuya ilişkin "Şu anda Suriye hükümetiyle Rusya'nın arabuluculuğunda müzakereler var ancak henüz bir anlaşmaya varılmış değil" ifadelerini kullandı.

Şam ile yapılan görüşmelerde henüz bir sonuca ulaşılmadığını vurgulayan Müslim, "Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmak kolay değil. Çünkü bizim için Türkiye'nin baskıcı yaklaşımları ve sömürgeciliği ile Suriye'nin baskıcı yaklaşımları arasında hiçbir fark yoktur" diye konuştu.

mikhail-bogdanov_1

MOSKOVA, PYD'DEN AÇIKLAMA GELMEDEN ÖNCE YALANLADI

Russia Today kelevizyon kanalına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da Erdoğan-Putin görüşmesi sonrasında, Salih Müslim'in açıklaması öncesinde "Şam yönetimi ile YPG arasında Afrin ile ilgili görüşmelerde Rusya'nın herhangi bir rolünün olmadığını" söyledi.

AYNI İSİMDEN "ARABULUCULUK" ÇIKIŞI

Öte yandan Bogdanov bu canlı yayın öncesinde de Moskova'da Valday Tartışma Kulübü tarafından düzenlenen “Rusya, Ortadoğu'da: Tüm Sahnelerde Rol Sahibi” konferansına katıldı. Mihail Bogdanov, burada basına yaptığı açıklamada “Biz, kimseye kendi rolümüzü dayatmıyoruz ancak gerekli görülürse, akan kanın durması ve ortak payda bulunması için arabuluculuk yapmaya hazırız” dedi.

ilham-ehmed-esd (1)_1

PYD'DEN AÇIKLAMA: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

PYD'nin başını çektiği Demokratik Suriye Konseyi Eş Başkanı İlham Ahmed, Esed rejimi ile Afrin için görüşmelerin sürdüğünü ve bir sonuç alacaklarına inandıklarını söyledi. Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen Kurdistan 24'e röportaj veren İlham Ahmed, "Afrin'in Suriye'nin parçalanmaması için 7 yıldır mücadele ettiğini ve Suriye ordusunun da görevlerini yerine getirip Afrin'i savunmasının normal olduğunu" söyledi.

Afrin'in Suriye toprağı olduğunu kaydeden İlham Ahmed, “Afrin'in savunulmasına ihtiyaç var. Suriye ulusal savunma sisteminin, Türkiye'nin savaş uçaklarına karşı kullanılması normaldir. Şam yönetiminin Afrin konusunda hata yaptığını fark ettiğini düşünüyorum. Çünkü, Şam da Türkiye ordusunun Afrin'e girmesi durumunda kötü koşulların oluşacağını biliyor. Suriye ordusunun Afrin'i savunması doğal bir şeydir” dedi.

İBRAHİM KALIN: GİZLİ PAZARLIKLAR VAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün akşam (20 Şubat) sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Kalın, "Afrin konusunda rejim ile PYD/YPG anlaştı haberlerinin propaganda amaçlı olduğu açık. Fakat bu, bir takım gizli ve kirli pazarlıkların olmadığı anlamına gelmiyor. Kim ne yaparsa yapsın Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde kararlılıkla devam edecek ve hedefine ulaşacak." dedi.

ESED YANLISI, İRAN DESTEKLİ Şİİ MİLİSLER AFRİN'E İLERLEDİ

Zeytin Dalı Harekatı 32. günündeyken, günlerdir, haftalardır propagandası sürdürülen "YPG'ye rejim yardım edecek" iddialar dün akşam saatlerinde karşılığını buldu. Suriye sahasında Esed rejimi lehine sahada bulunan İran destekli Şii milis güçleri konvoy oluşturarak Afrin'e ilerledi.

İngiliz haber ajansı Reuters haberi "Şii milisler Afrin'e girdi" diyerek duyurdu. Aynı sıralarda konvoyun ilerleyişini canlı veren kanal ise hikayenin en başındaki aktörlerden biri olan Al Mayadeen idi.

YPG'nin Afrin Sözcüsü Brusk Haseke, Suriye hükümet güçlerine bağlı askerlerin Afrin'e girdiğini, ordunun Afrin halkına yardım etmek için geldiğini söylerken, Halep üzerinden konvoyların Afrin'e girdiği belirtildi. Hafif askeri ve binek araçlar ile bölgeye asker sevkiyatı gerçekleştirilen Ulusal Savunma Gücü (NDF)'nün sınır hattına yerleştirileceği belirtildi.



images

234234_1645_1

23423_9188

TSK VURDU, KONVOYDAN U DÖNÜŞÜ

Konvoyu takip eden ise yalnızca Al Mayadeen değildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) konvoyu vurdu ve konvoy U dönüşü yaparak geri döndü. Aynı dakikalarda AL Mayadeen de canlı yayını sonlandırdı.

Afrin2

qeqw_6568

23423_3932

DWfVNdLWkAIdyrp

DWfVOI-W0AIy0gd

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: GERİ DÖNDÜLER, DOSYA KAPANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'e ilerlemeye çalışan rejim yanlısı gruplarla ilgili olarak "Bugün akşam saatlerine doğru oradaki Şii milis güçlerinin bazı pikaplarıyla Afrin'e doğru bir hareketliliği tespit edilmiş. Fakat daha sonra top atışları yapılınca geri dönmek durumunda kaldılar ve o dosya da o şekilde şimdilik kapanmış vaziyette. Dün Sayın Putin ve Sayın Ruhani'yle yaptığımı görüşmelerde bu konularda zaten mutabakatlarımız var. Bazen biliyorsunuz, terör örgütlerinin kendilerine göre verdikleri kararlarla bazı yanlış adımları oluyor. Bunun bedelini öderler" dedi.

İRAN MASADA 'BEN DE VARIM' DEDİ

En başından beri rejimin Afrin'e yerleşmesi fikri Rusya tarafından işleme sokulmak istenmişken, dün yaşananların baş aktörü olarak İran görülüyor. İran'ın masada olduğunu ve sahadaki gücünü hatırlatmak için böyle bir adım attığı ifade edilirken, aynı zamanda Türkiye'nin kararlılığının da test edildiği ve geri adım atmayacağını net şekilde gösterdiği değerlendiriliyor.

Financial Times Gazetesi de bugün (21 Şubat) "PYD-Esed anlaşmasında İran'ın rolü olabilir" başlığı ile paylaştığı haberinde Esed yanlısı güçler için uzmanların 'İran destekli Şii milis güçleri' tanımlaması yaptığını, bu sebeple PYD-Esed anlaşmasında İran'ın rolü olabileceğini yazdı.

RUSYA'DAN "ESED İLE GÖRÜŞÜN" ÇAĞRISI

Öte yandan Esed rejimi ve İran'dan yaananlara ilişkin bir açıklama gelmezken, Rusya bu boşluğun ve gerilimin sebebinin 'Ankara ile Şam arasında iletişim olmaması' olduğunu söyledi. Rus Dışişleri Bakanı buradan hareketle "Türkiye'nin güvenlik çıkarları Şam'la doğrudan diyalog yoluyla tamamen korunabilir" dedi.

ANKARA'DAN DOLAYLI CEVAP

Lavrov'un bu çağrısına direkt bir cevap verilmezken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün (21 Şubat) yaptığı basın açıklamasında kendisine yöneltilen bir soruya MİT'i işaret ederek "Şam rejimi ile siyasi görüşme yok, istihbari görüşmeler yapılabilir" dedi. Bundan kısa bir süre sonra basın açıklaması yapan Dışşişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da "Suriye ile siyasi görüşme yok ama istihbari olabilir" dedi.

AFRİN OPERASYONU SÜRECEK

Öte yandan İbrahim Kalın, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu için kararlılık mesajı verdi. Kalın, "Esed rejimi ve PYD arasında bir anlaşma sağlansa dahi operasyonunun süreceğini" söyledi.

RUSYA ve İRAN ANLAŞMAZLIK MI YAŞIYOR?

Öte yandan Afrin'de dün akşan (20 Şubat) yaşanan gerilimin ardından İran ve Rusya arasında bir anlaşmazlık yaşandığı da gündeme geldi. Sahadaki hakimiyet konusunda zaman zaman gerilim yaşayan iki ülkenin Esed rejimi ile ilişkilerde ya da bazı bölgelere yönelik eylemlerde aynı şekilde hareket etmediği belirtiliyordu. Bugün gündeme gelen bir habere göre PYD'nin Afrin'de kurduğu konseyde bulunan isimlerden Süleyman Cafer, Alman basınına röportaj vermiş ve 'Rusya, Esed'in desteğini engelliyor' dedi. DW Türkçe'nin haberine göre Cafer, salı günü Alman haber ajansı dpa'ye verdiği röportajda Moskova'nın Esed rejimiyle anlaşmaya varmalarını engellediğini söyleyerek "Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Rusya Türkiye'ye Afrin'deki her şeyi yok etmesi için yeşil ışık yaktı" dedi. "Müzakerelerin bir haftadır sürmekte olduğunu" vurgulayan Cafer, ABD'nin de Ruslarla işbirliği yaptığını belirtti. Cafer, "İki süper güç ABD ve Rusya, Türkiye'ye Afrin'e saldırması için imkan sağlamış gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Haber Ara