Dolar

32,3780

Euro

35,0096

Altın

2.325,47

Bist

9.097,45

DSG’nin, MİT’e sunduğu ‘Güvenli Bölge’nin ayrıntıları

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, 'Güvenlikli Bölge’ konusunda MİT ile görüşmelerin dolaylı bir şekilde sürdüğünü bu konuda Türkiye’nin Afrin’den çıkması şartını öne sürmediklerini açıkladı. Kobani, MİT’e sunulan ‘Güvenli Bölge’nin ayrıntılarını da paylaştı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-01 17:22:56

DSG’nin, MİT’e sunduğu ‘Güvenli Bölge’nin ayrıntıları

buyuk_146

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani,  ‘Güvenlikli Bölge' konusunda MİT ile görüşmelerin dolaylı bir şekilde sürdüğünü bu konuda Türkiye'nin Afrin'den çıkması şartını öne sürmediklerini açıkladı. Kobani, MİT'e sunulan ‘Güvenli Bölge'nin ayrıntılarını da paylaştı.

PYD şemsiyesi altında kurulan ve çoğunluğunu Kürtlerin temsil ettiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Kobani, Rojava'nın Heseki'deki karargâhında Al Monitor'dan Fehim Taştekin'in sorularını yanıtladı. 

DSG komutanın MİT temsilcileriyle temaslara açıklık getirirken, 'güvenli bölge'yle ilgili Türkiye'ye sundukları önerinin ayrıntılarını paylaştığı belirtildi.

Habere göre, Mazlum Kobani bu önerileri, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey aracılığıyla sunduklarını, MİT temsilcileriyle dolaylı görüşmeler yaptıklarını, MİT ile doğrudan görüşmelerin sadece geçmişte Kobani (Ayn el Arab) sürecinde gerçekleştiğini ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın bu görüşmelerde yer almadığını belirtti. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aralıkta birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna gireceklerini açıklamasının ardından “Biz savaş istemiyoruz. Erdoğan ne istiyor?” diyerek Amerikalılar aracılığıyla görüşme talep ettiklerini anlatan DSG Komutanı Kobani, çözüm olarak beş kilometre derinliğinde bir güvenli bölge planı sunduklarını ve Türk ordusunun buraya girişiyle ilgili birkaç koşul getirdiklerini söyledi. 

“TÜRKİYE'NİN AFRİN'DEN ÇIKMASIYLA
İLGİLİ BİR ŞART KOŞMADIK”

Mazlum Kobani, Türk askerinin Afrin'den çıkması yönünde bir ön şartın olup olmadığı sorusuna “Türk askerinin Afrin'den çıkması ile ilgili bir şart koşmadık. O daha sonraki bir meseledir. Muhatap ABD'dir. Şu ana kadar herhangi bir gelişme yok. Top artık Türkiye sahasındadır” yanıtını verdi. 

Mazlum Kobani, olası müdahalenin hedefi ve genişliği ile ilgili de “Türkiye'nin stratejisi, gelip Tel Abyad ve Kobani'yi alıp durmaktır” öngörüsünde bulunduğu kaydedildi.

“MÜDAHALE OLURSA SAVARIRIZ”

Mazlum Kobani, bir mutabakatın çıkmaması ve müdahalenin başlaması halinde ise “Tutumumuzu belirlemiş, hazırlıklarımızı da yapmışız; savaşacağız. Fırat'ın doğusu Afrin gibi olmayacak. Doğu Fırat ile Afrin birbirine benzemez. Biz Afrin sürecinde stratejik bir karar aldık. Bu savaşın yaygınlaşmasını istemedik. Savaşı Afrin ile sınırlı tutmak istedik. Bizim açımızdan Doğu Fırat'ta öyle olmayacak. Türk ordusu herhangi bir yere saldırırsa bu büyük bir savaşa dönüşecek. Mesela Tel Abyad saldırırsa Derik'ten Menbçc'e kadar bir savaş cephesi oluşur. Bu bizim kararımızdır. Herkese söylemişiz. Türkiye de biliyor, Amerika ve Fransa da. Bize saldırı olursa 600 kilometrelik sınır savaş alanına dönüşür; Suriye'de ikinci iç savaş dönemi başlayacak demektir.”

DSG'NİN, MİT'E SUNDUĞU GÜVENLİ BÖLGE'NİN AYRINTILARI

Mazlum Kobani'nin MİT temsilcilerine sunduğu önerinin ana hatları şöyle: 
• Türkiye'nin istediği 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge olamaz. Ama beş kilometre olabilir.
• Halk Savunma Birlikleri (YPG) beş kilometrelik alandan çekilir. Bu alana “yerel askeri meclis” olarak oluşturulan güçler yerleşir. 
• YPG beş kilometre içindeki ağır silahlarını çekebilir. Menzili Türkiye'ye ulaşan silahlar da çekilebilir. Hatta 20 kilometre menzilli silahlar da 20 kilometre uzağa indirilir. 
• Buna karşılık Türkiye saldırmayacağını taahhüt eder. 
• Bu alanda uluslararası gözlemciler yer alabilir.
• Türkiye uluslararası gözlemcilerin parçası olamaz. Uluslararası gücün tarafsız olması gerekir.
• Türkiye'nin uluslararası güçte yer alması ancak şu şartla mümkün olabilir: Afrin'den çıkartılan insanlar geri dönmeli; Afrin'e yerleştirilen siviller ve milis güçler çıkartılmalı; el konulan mal ve mülkler iade edilmeli; bu süreç Afrin Sivil Meclisi'nin kontrolünde yürümeli ve uluslararası güvence olmalı. Eğer bu konuda gelişme olursa Türk askeri de devriyelere katılabilir.
• Türkiye'nin istediği şekilde (Fırat Kalkanı ile birlikte hareket eden) milis güçleri bölgeye giremez. Ancak bu bölgeden ayrılmış sivillerin geri dönüşünde bir engel yok. 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara