Dolar

32,4463

Euro

34,7577

Altın

2.439,95

Bist

9.915,62

Dizel araç dönemi sona mı eriyor? Dizel araçlar cazibesini yitiriyor mu?

Dizel araç dönemi sona mı eriyor? Dizel araçlar cazibesini yitiriyor mu? Dizel araç satışları neden düştü? Vatandaşlar neden artık dizel araçlara ilgi göstermiyor?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-09 22:19:23

Dizel araç dönemi sona mı eriyor? Dizel araçlar cazibesini yitiriyor mu?

Dizel araçlar güç ve yakıt ekonomisi nedeniyle oldukça fazla rağbet görüyorudu. Ancak son dönemlerde hem teknolojinin gelişmesiyle bezinli motorlarında güçlenmesi hem de benzin ile motorin arasındaki fiyat farkının iyice azalmasıyla dizel araçlar eski cazibesini yitirmeye başladı.

Önceki yıllarda motorin benzine göre oldukça ekonomik bir durumda olması sebebiyle dizel araçlar ön planda yer alıyordu. Sıfır dizel araçlar benzinli olanlarına göre daha pahalı satışa sunuluyor olasa da yakıt ekonomikliği dizel araçları bir adım öne geçiriyordu. 

Son yıllarda teknolojik gelişmelerle benzinli araçlarda artık dizel araçlarla güç bakımında yarışabilecek duruma geldi. Ayrıca akaryakıt fiyatlarında olan değişmlerle benzin ve motorin fiyatları yakınlaştı. Bu iki durum birleşince vatandaşlar daha çok benzin ve LPG takılan araçlara yöneldi. 

Dizel araçların cazibesinin azaldığı 2020 yılının ilk altı ayında da görülmektedir. İlk altı ayda dizel araç satışları yaklaşık yüzde 46 geriledi. 

Yakıt fiyatlarındaki farkın azalmasıyla dizel araçların amorti süresi de uzadı. Benzer özelliklere sahip benzinli ve dizel araç arasında yaklaşık 45 bin lira fiyat farkı bulunuyor. Benzinli bir araç kilometrede ortalama 49 kuruş, dizel araç ise 30 kuruşluk yakıt tüketiyor.

Yeni rakamlarla aradaki farkın kapatılması için gereken kilometre 245 bini aşıyor. 

Böylece yılda ortalama 30 bin kilometre giden bir sürücü için amorti süresi 8 yıla denk geliyor. 

Haber Ara