Dolar

32,4751

Euro

34,7277

Altın

2.438,78

Bist

9.915,62

Dışişleri'nden muhaliflerle toplantı ile ilgili açıklama

Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ankara'da muhaliflerle gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin bilgilendirmede bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 15:21:54

Dışişleri'nden muhaliflerle toplantı ile ilgili açıklama

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ajansların verdiği bilgiye göre Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları bazı bilgiler verdi.

Bu bilgilere göre;

- Görüşmeye Suriye Müzakere Yüksek Kurulu Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Enes Abde, Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Suriye Türkmen Meclisi üyeleri, 29 Aralık 2016 tarihli ateşkes anlaşmasını imzalayan askeri gruplar ile Astana toplantısına katılan siyasi muhalefetten temsilciler katıldı.

- Görüşmede Astana toplantısının sonuçlarının değerlendirildiği, ateşkesin korunması ve tahkim edilmesi amacıyla kurulması kararlaştırılan Rusya-Türkiye-İran üçlü mekanizması çerçevesinde gündeme gelebilecek konular üzerinde durulduğu ifade edildi.

REJİMİN ELDE ETTİĞİ TOPRAKLAR

- Görüşmede "Rejimin başta Vadi Barada ve Doğu Guta'da olmak üzere gerçekleştirdiği ateşkes ihlallerinin ve ateşkes hükümleri hilafına toprak kazanımında bulunmasının kabul edilemez olduğu" dile getirildi.

- Görüşmede Suriye'de ülkenin toprak bütünlüğüne aykırı olarak tek taraflı gündemlerinin peşinde koşan grupların ve 'Suriye'nin gerçeklerinden kopuk sözde muhaliflerin' Cenevre'de gerçekleştirilecek Suriye barış görüşmelerinde yerlerinin olmadığının vurgulandığı da ifade edildi.

"ÖZERKLİK, FEDERALİZM..."

- Cenevre Bildirisi ve BMGK kararlarında yer alan siyasi çözümün yerleşik parametrelerini aşındırmaya dönük girişimlere meydan verilmemesi gerektiğinin de vurgulandığı kaydedilen görüşmede "Suriye'de siyasi sürecin 2254 sayılı BMGK Kararı uyarınca, sırasıyla, siyasi geçiş, yeni anayasa ve seçimler şeklinde hayata geçirilmesi yolundaki, uluslararası toplumun büyük çoğunluğu tarafından da benimsenen temel hedefin" altı çizildiği, "Bu temel ilkeler hilafına Suriye'nin müstakbel idari yapılanmasından bu aşamada söz edilmesinin, bu meyanda ‘yeni anayasa, özerklik, federalizm' gibi söylemler benimsenmesinin, bazı çevrelerin tek taraflı gündemlerine hizmet etme tehlikesi taşıdığına" dikkat çekildiği bildirildi.

"SURİYELİLERİN YANINDAYIZ"

Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin, Suriye halkının yanında olmaya ve ihtilafın siyasi çözümle sona erdirilmesi için çabalarını sürdürmeye devam edeceğini de ifade etti.

Haber Ara