Dolar

32,4288

Euro

34,7869

Altın

2.440,95

Bist

9.915,62

Deyrizor Meclisi'nden Haşd-i Şabi uyarısı

Suriye'de savaşın yeni perdelerinden biri 'Deyrizor'da açıldı. Petrol sebebiyle hedefte olan şehir halkı müdahaleyi reddederken Rusya destekli Esed güçleri ve İran destekli milisler; ABD destekli PYD ve son olarak IŞİD bölge için karşı karşıya geldi. Fakat şehir meclisi özellikle İranlı milisler için uyarı mesajı yayınladı...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-13 10:44:51

Deyrizor Meclisi'nden Haşd-i Şabi uyarısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Son birkaç ayda, ABD öncülüğündeki koalisyondan destek alan PKK'nın Suriye uzantısı PYD-YPG'nin Rakka'ya yönelik saldırıları, IŞİD mensuplarının şehrin güneydoğusunda kalan Deyrizo'a kaymasına sebep oldu. Rejimin şehre girmesi ise İran'ın ve milis güçlerinin de girmesi anlamına geliyor. Deyrizor Yerel Meclisi ise sahada ittifak içerisinde hareket eden Esed askerleri ile şehre girme ihtimali bulunan İran destekli milis gücü Haşd-i Şabi konusunda uyarıyor: "Mezhepçi grup gelirse istikrarsızlık başlar!"

DEYRİZOR'DAN MESAJ!

Deyrizor Yerel Meclisi, İranlı milislerin bölgeye girişi noktasında uyardı, böyle bir senaryonun bölgede mezhebi gerilimi artıracağı, radikalizmi tırmandıracağını ifade ederek, Tahran-Beyrut arasında hattı tahkim edeceğini vurguladı. Deyrizor halkının çoğunun Arap ve Sünni olduğunu ifade eden Yerel Meclis, Esed rejimi ve mezhepçi milislerin bölgenin kontrolünü ele geçirmesine müsaade edilmesinin bölgeyi uzun süreli bir istikrarsızlığa sürükleyeceği vurguladı.

"İRAN, KORİDOR OLUŞTURUR"

Yerel Meclis, Esed rejimin Irak sınırındaki Deyrizor'un kontrolünü ele geçirmesinin İran'ın Tahran-Beyrut arasında koridor oluşturması anlamına geldiğini kaydetti. Bu senaryonun bölgede demografik değişimi netice verebileceği, bu durumun kısa ve uzun vadede ciddi sorunlara neden olacağını belirtti.

"ESED'E KARŞI SAVAŞIYORUZ"

Bölge halkının kendi kendini yönetmeye yeterli olduğunun altını çizen Yerel Meclis, Deyrizor'un Esed karşıtı barışçıl gösteriler başladığı günden bu yana Esed karşıtı tavır aldığını ifade etti. 2012 yılından itibaren Deyrizor halkının Esed rejimine karşı “kurtuluş mücadelesi” verdiğini ve IŞİD gelinceye kadar bölgenin yüzde 95'inin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Yerel Meclis, Esed rejimi ve İran'ın IŞİD ile mücadele kisvesi altına saklandığını, ancak bölge halkının şu ana kadar IŞİD'e direndiğini ve direnmeye devam ettiğini vurguladı. Bölge dışından güçlerin bölgenin kurtarılmasına katılmasının bölgeyi siyasi ve etnik çatışmaya sürükleyeceği kaydedildi.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

716730

Haber Ara