Dolar

32,5861

Euro

35,0371

Altın

2.458,84

Bist

9.835,39

Dev asteroid 29 Nisan'da Dünya'ya çarpabilir: 'İnsanlığı yeryüzünden silebilir'

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) son günlerde tüm dünyada paniğe neden olan koronavirüsünden çok daha büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Uzmanlar ise insanlığın sonunun gelebileceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 09:46:28

Dev asteroid 29 Nisan'da Dünya'ya çarpabilir: 'İnsanlığı yeryüzünden silebilir'

Yeni tip koronavirüsü şimdiye kadar 93 binden fazla kişiyi enfekte etti. 3 bin 203 kişi yaşamını yitirdi. Son gelişmelere göre vakaların yarısından fazlasında semptomları gidermeye yönelik tedaviler başarılı oldu. Şu ana dek Kovid-19 tespit edilen 50 bin 984 kişi taburcu edildi. Hastaların yüzde 3,4'ü hayatını kaybetti, yüzde 54,7'si iyileşti. Ancak çok daha tehlikeli bir durum gündeme geldi.

Daily Express'in yeni haberine göre NASA, insanlığı yok edebilecek tehlikeli bir asteroidi gözlemliyor.

Asteroid, NASA'nın Kaliforniya eyaletinde bulunan araştırma merkezindeki otomatik izleme sistemleri tarafından takip ediliyor.

52768 (1998 OR2) adı verilen asteroidin yaklaşık 4.1 km büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar bu kadar büyük bir nesnenin, Dünya'ya çarpması sonucunda insanlığın sonunun gelebileceğini söyledi.

NASA, dev gök cisminin saniyede yaklaşık olarak 8.7 km hızla ilerlediğini belirtiyor. Asteroid bu hızla ilerlemeye devam ederse 29 Nisan'da Dünya'ya çarpabilir.

Bununla birlikte uzmanlar, asteroidin Dünya'ya yakın geçeceğini söylüyor.

PS'ye (Planetary Society) göre 1 km'den daha büyük bir gök cismi, küresel bir yıkıma neden olabilir.

Gök bilimciler, bu tür asteroidlerin ve gök cisimlerinin Dünya'ya çarpma olasılığının 50.000'de 1 olduğunu açıkladı.

Gök bilimcilerden Dr. Bruce Betts yaptığı açıklamada, "Birkaç metre büyüklüğündeki küçük asteroidler, atmosferde yanıyor ve çok az hasara sebep oluyor. 2013'te Chelyabinsk'ye düşen ve 20 metre büyüklüğünde olan asteroidler, camların kırılmasına ve yaralanmalara neden olan şok dalgaları oluşturuyor. 40 metre büyüklüğündeki bir asteroid ise bir şehri tamamen yok edebilir ya da tsunamiye sebep olabilir. 1908 yılında Tunguska'ya düşen asteroid buna örnek gösterilebilir. Diğerlerine göre daha az sayıda görülen, ama daha büyük olan gök cisimleri ise bölgesel bir yıkım yapabilir. Ancak çok daha büyükleri küresel bir felaket yaşatıp, insanlığı yeryüzünden silebilir" dedi.

Potansiyel bir tehdit olan asteroidler, Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi'nin 2018 raporunda da yer aldı. Yayınlanan raporda, "1 km veya daha büyük nesneler küresel ölçekte tehlikeye neden olabilir. Depremler, tsunamiler gibi ikincil felaketleri tetikleyebilir" ibaresi yer alıyor.

Bu dev gök cismi 1987'de Güneş'in etrafında keşfedildi. Uzmanlar asteroidi potansiyel tehlikesi olarak sınıflandırdı.

Haber Ara