Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

David Cameron'a Sisi baskısı

Uluslararası Af Örgütü, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle yapacağı görüşmede Mısır'daki insan haklarına yönelik endişeleri gündeme getirmesi çağrısı yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 15:46:37

David Cameron'a Sisi baskısı

Örgütten yapılan açıklamada, "Bu hafta İngiltere'yi ziyaret edecek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yapacağı görüşmede İngiltere Başbakanı Cameron'a, Mısır'daki kilit insan hakları endişelerini dile getirmesi çağrısında bulunuyoruz. İngiliz yetkililer ayrıca, Mısır'da 'istikrar ve güvenlik' inşası adı altında yürürlüğe konulan ancak pratikte Mısır'daki hukukun üstünlüğünü aşındıran ve mide bulandırıcı insan hakları ihlallerini kolaylaştıran yasaları feshetmesi için Mısır'a baskı yapmalı" denildi.

"İngiltere'nin değerlerine aykırı"

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Sisi'nin üç gün sürecek ve bugün başlaması planlanan Londra ziyareti sırasında Başbakan David Cameron ve bazı parlamento üyeleriyle bir araya geleceğini duyurdu.

Mısır'ın halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri bir darbeyle uzaklaştıran Sisi'nin ziyareti, darbe karşıtları ve insan hakları savunucularının tepkisini çekti. Mısırlı darbe karşıtlarından Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam, ‘insanlığa karşı suç isleyen' rejimin lideri Sisi'nin ziyaretini ‘İngiltere'nin değerlerine aykırı' olarak niteledi ve bunun ‘İngiltere'nin milli çıkarına olmadığını' belirtti.

Onlarca siyasetçi, gazeteci ve hukukçu, Cameron'u ‘askeri diktatör ve baskıcı bir rejim lideri' olarak niteledikleri Sisi'yi kabul etmemeye çağırmıştı.

‘Özel dokunulmazlık'

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Mısırlı avukatlar, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Eylül ayında Londra'ya ziyarette bulunan Mısır Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi'ye ‘özel dokunulmazlık' sağladığını söyledi.

Hicazi, Mısır'da 2013 darbesinden sonra yönetimden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'yi destekleyenlerin eylem düzenlediği ve polis müdahalesi sonucunda binin üzerinde kişinin öldüğü Rabia Meydanı olaylarının sorumlularından biri olarak kabul ediliyor.

"Heyetten bazı kişiler tutuklanabilir"

Mısır merkezli El Misriyyun gazetesine konuşan eski Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon, İngiltere ziyareti sırasında Sisi'ye eşlik eden heyetten bazı kişilerin tutuklanabileceğini söyledi. Diplomatik dokunulmazlığı olmayan bu kişilerin İngiltere'de başlatılan insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturmalarda yer aldığı takdirde yasal olarak tutuklanabileceklerini belirtti.

İngiliz Financial Times gazetesi, Sisi rejiminin izlediği baskıcı politikanın Mısır'ı ileriye götürmeyeceğini ifade etti. Sisi ziyaretinin daha başlamadan önce büyük eleştirilere maruz kaldığını belirten İngiliz gazetesi, Cameron'un bu ziyaret sırasında Sisi'ye “Mısır'da ekonominin siyasi özgürlük olmadan gelişemeyeceği” mesajını iletmesi gerektiğini dile getirdi.

The Guardian gazetesi, İngiltere'nin Sisi'yi davet etmesinin, kendisi için ekonomik konuların insan hakları ve özgürlükler konularından daha öncelikli olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. İngiltere'nin Mısır'da en büyük yatırımcı olduğunu da vurgulayan İngiliz gazetesi, bu ziyaretin Mısır'da hukuka ve reforma çok az katkısının olacağını söyledi.

İngiltere merkezli Arap gazetesi El Arabi El Cedid, Sisi'nin Londra'da darbe karşıtları tarafından düzenlenen protesto ve eylemlere maruz kalmaması için konakladığı yerin dışında bir veya en çok iki görüşme gerçekleştireceğini aktardı.

Roma, Madrid, Paris ve Berlin'den sonra Londra'nın Sisi'yi ağırlayan beşinci Avrupa başkenti olacağını vurgulayan gazete, Mısır'ın Londra Büyükelçiliği'nin düzenlenecek protestolara karşılık olarak Sisi yanlısı eylemler organize edeceğini de belirtti.

Haber Ara