Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Daha önce bayram ikramiyesi var mıydı?

Osmanlı döneminde bayramın tarihinin belli olmasından sonra memur ve subaylara ikramiye ve büyük camilerde iftariye ve kürk bahası altında hediyeler dağıtılmaktaydı. Askere salata, helva, kuzu ve şeker verilirdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-04 10:32:32

Daha önce bayram ikramiyesi var mıydı?

 Ramazan veya Kurban Bayramı yaklaştığında özellikle emekliler ve kamu çalışanlarının bazı kesimlerinde ikramiye gündem edilir.H ükümetlerin çalışanlar veya emeklilere yönelik düşündüğü ve zaman zaman müjde olarak sunulan bu faaliyetin daha eski bir gelenek olduğu malum....Peki Osmanlı döneminde böyle bir uygulama  nasıldı?

Bayramları bayram eden uygulama

Türk Tarih Kurumu'nun, Osmanlı dönemi Kurban Bayramı ile ilgili özel hazırladığı kitapçıkta da bu tarz bilgiler yer almaktaydı. Kitapçıkta Osmanlı döneminde Kurban Bayramları öncesi ve sonrası ile ilgili önemli bilgiler yer aldı. Kurban Bayramı'nda padişah için 9 baş hayvan kesildiği belirtilen kitapçıkta,bayramdan önce subay ve memurlara birer maaş ikramiye dağıtıldığı, cezasının üçte ikisini çekmiş mahkumların bir kısmının affedildiği dile getirildi.

Osmanlı sarayında cülus tebrikinden sonra en ehemmiyetli merasimin Ramazan ve Kurban bayramlarında yapılan tebrikler olduğu vurgulan kitapçıkta, "Bayram merasimleri, mahiyetine istinaden yapılmakla birlikte, Osmanlı hanedanının ihtişamını ortaya koyması açısından da önemliydi. Çünkü İslam dünyasında iktidar sadece askeri güçle değil, saray ihtişamıyla zengin kamu törenleriyle de ölçülürdü." ifadeleri yer aldı.

Ayasofya-Sultanahmet ve Fatih merkezli

Bayramdan önce subaylara ve memurlara birer maaş ikramiye dağıtılırdı. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih gibi büyük camilerde ulemaya kürk bahası veya iftariye adı altında hediyeler dağıtılırdı. Cezasının üçte ikisini çekmiş mahkumların bir kısmı bayram vesilesiyle affedilirdi. Bayramlarda askere şeker, kuzu eti, helva ve salata verilirdi. Zaptiyeye ise birer adet fes ve püskül verilir veya bedeli ödenirdi. Bayramın birinci günü hapishanelerdeki mahkumlara da helva dağıtılırdı.

Haber Ara