Dolar

32,3641

Euro

34,9555

Altın

2.325,56

Bist

9.079,97

Cumhuriyet yazarından müftülere nikah yetkisine destek geldi

Yazar Nuray Mert, müftülere nikah yetkisine destek verdi. Mert'e göre değişikliğin dini düşünce ve yaşam tarzını dayatma ile alakası yok. Bu sebeple konuya karşı yapılan muhalefet de havada kalıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-04 13:27:02

Cumhuriyet yazarından müftülere nikah yetkisine destek geldi

 

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Yazarı Nuray Mert, bugünkü köşesinde müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini yazdı. Mert, "Kusura bakmayın ama bu değişikliğin dini düşünce ve yaşam tarzını dayatma ile alakası yok. Tam da bu nedenle, ateşli itirazların çoğu havada kalmaya mahkûm" dedi.

Fakat Mert hakkında sosyal medyada "Nuray Mert bu yazıyı IŞİD'in elindeki Rakka'dan yazıyor" ifadeleri kullanıldı.

İşte yazısının ilgili kısmı:

DAYATMA İLE ALAKASI YOK

Müftülüklere nikâh yetkisine gelince, kusura bakmayın ama bu değişikliğin dini düşünce ve yaşam tarzını dayatma ile alakası yok. Tam da bu nedenle, ateşli itirazların çoğu havada kalmaya mahkûm. Müftülüklerde kıyılan nikâh, şeri çerçevede değil, mevcut medeni kanunun nikâha ilişkin mevzuatına uygun olacak, yani nikâhını müftülükte kıyan dört eş ile evlenmeye kalkışamayacak, ‘eşini talakı selase' ile boşayamayacak, vs. Öyle bir düzenleme olsaydı, çok ciddi bir gelişme olurdu, olmadığına göre müftünün nikâh kıyma yetkisi olması neden sorun yaratsın?

SUİSTİMALLERİ ÖNLEYECEK


Tam tersine, ‘imam nikâhı' adı altında, hiçbir yasal güvencesi olmayan akitlerin ve bunların yaratacağı suiistimalleri önlemek açısından faydalı bir sonucu olabilir. İçinde müftü lafı geçti diye muhalefet etmek, tam da iktidar partisinin fazlasıyla işine yarayacak bir tutum. Dahası hakkaniyetli değil, evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur? Bırakın isteyen istediği makamda nikâhını kıydırsın. “Müftülüklerde kalabalık misafiri ağırlayacak yer yok” diyen bile çıkıyor, zaten isteyen nikâh dışında farklı mekânda düğün yapıyor. Kısacası, bunlar ciddiye alınacak konular değil, o nedenle ciddi sorunlar arasında telaffuz edilmesi bile diğerlerinin önemini gölgede bırakmaktan başka işe yaramıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara