Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Çocuklarda ateş ne zaman tehlikeli hale gelir?

Ruh hali kötü, gözleri parlıyor, alnı sıcak: çocukların ateşi var. Genellikle bu endişelenecek bir şey değildir. Ama ebeveynler çocuklarıyla ne zaman doktora gitmeli? Bu soruların cevapları haberimizde...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-13 09:57:17

Çocuklarda ateş ne zaman tehlikeli hale gelir?

Ruh hali kötü, gözleri parlıyor, alnı sıcak: çocukların ateşi var. Genellikle bu endişelenecek bir şey değildir. Ama ebeveynler çocuklarıyla ne zaman doktora gitmeli?  Ebeveynler neleri dikkate almalı? Bu soruların cevapları haberimizde...

Bir çocuğun ateşi ne zaman yükselir?

Sağlıklı çocukların vücut ısısı 36,5 ile 37,5 derece arasındadır. Rektal olarak ölçülen sıcaklık 37.6 ile 38.5 derece arasındaysa, çocuğun ateşi yükselmiştir. 38.5 dereceden itibaren ateşten bahsedilir, 39 derecenin üzerinde çocuğun ateşi yükselir.

Ateşe ne sebep olur?

Ateşin nedenleri genellikle soğuk algınlığı, mide-bağırsak enfeksiyonu veya tipik çocukluk hastalıklarını tetikleyebilen virüsler ve bakterilerdir. Vücut bu patojenlerle savaşırsa vücut ısısı yükselir. Diğer olası nedenler iltihaplanma veya güneş yanığıdır. Aşıdan sonra da ateş oluşabilir. Bunun arkasında pnömoni veya menenjit gibi ciddi hastalıklar çok nadiren yer alır.

Ateşli çocuğu olan ebeveynler ne zaman doktora görünmek zorundadır?

Ateş normal ise, çocuğun hastalık izni için en fazla doktora görünmesi gerekmez. Bununla birlikte, belirli bir noktada gereklidir: örneğin, termometre 39 dereceden fazla gösterdiğinde, 38 dereceden üç aylıktan küçük bebekler için. Kramp, kızarıklık, kusma, ishal veya solunum problemleri gibi başka semptomlarınız varsa da bir doktora görünmelisiniz.

Ebeveynler çocuklarına ateşi olan nasıl yardım edebilir?

Çocuğun dinlenmeye, akıcılığa ve ilgiye ihtiyacı var. Ebeveynler, çocuklarının yeterince içtiğinden ve aksi takdirde ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmalıdır. Örneğin, bazı çocukların belirli yemek tercihleri varken, diğerleri oynayacak kadar zinde hissederler. Bu vahşi bir isyana dönüşmediği sürece, ebeveynler buna da izin verebilir. Bununla birlikte, ateşli bir çocuğun olası bir hastalıkla enfeksiyon riski nedeniyle kreşe gitmesine izin verilmez. Çocuğun ateş düşürücü maddelere yalnızca kendini çok iyi hissetmemesi veya ateş 39,5 derecenin üzerine çıkması durumunda ihtiyacı vardır. Küçük çocuklar için aktif bileşenler parasetamol veya ibuprofen mevcuttur.  tablet formunda daha büyük olanlar için fitil veya meyve suları olarak mevcuttur. Ebeveynler hiçbir koşulda küçük çocuklara asetilsalisilik asit (ASA) vermemelidir. Belirli koşullar altında bu, nadir görülen bir karaciğer-beyin hastalığı olan ölümcül Reye sendromunu tetikleyebilir.

Ebeveynler ne yapabilir?

Vücut ısınıza dikkat edin. Bunun anlamı: günde üç kez ölçün. Bunu yapmanın en güvenilir yolu, altınızda bir dijital termometre kullanmaktır. Kulak ve alın termometreleri alternatiftir. Ağız veya koltuk altı ölçümleri yalnızca dört yaş ve üstü çocuklarda işe yarar. Ateşin patlamalar halinde ortaya çıktığı veya ateş düşürücü ilaçlara rağmen iki ila üç günden uzun sürdüğü ortaya çıkarsa, bir doktora görünmelisiniz.

Önemli not: Bilgiler hiçbir şekilde eğitimli ve tanınmış doktorlar tarafından profesyonel tavsiye veya tedavinin yerini alamaz. 

Kaynak: t-online.de

Haber Ara