Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çin, Doğu Türkistan’da ikinci aşamaya geçti

Çin'in, işgali altında bulundurduğu Doğu Türkistan’daki Uygur Müslüman Türkleri üzerinde, yeni bir kontrol aşamasına geçtiği öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-07 12:23:28

Çin, Doğu Türkistan’da ikinci aşamaya geçti

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde; Çin'in, işgali altında bulundurduğu Doğu Türkistan'daki Uygur Müslüman Türkleri üzerinde, yeni bir kontrol aşamasına geçtiğini dair bir haber yayınlandı.

Haber, Çin'in bazı gözaltı kamplarını kapattığını; ancak Doğu Türkistan (Sincan) bölgesindeki Müslümanları izlemeye devam ettiğini gösteriyor.

Wall Street Journal gazetesinin iki yazarı Eva de ve Philippe Win Kaşgar'ı ziyaret ederek son gelişmeleri kaleme aldı.

Gazete, Çinli yetkililerden alıntı yaparak, yeniden eğitim kamplarında tutuklanan herkesin, Çin makamları tarafından mesleki eğitim merkezleri olarak tanımlanan bu alanlarda çalışmalarını tamamladığını yazdı.

Gazete, insan hakları örgütlerinin ve aktivistlerin yakın geçmişte bu kamplarda yaklaşık bir milyon etnik Müslüman Uygur'un tutulduğunu söylediklerini belirtti.

Gazete haberinde, Çin hükümetinin İslami aşırılıkçılığa karşı savaştığını savunurken; aktivistler ise tüm bunların amacının Müslüman azınlığın kültürünü ve dinini silmek olduğunu söylediği aktarıldı.

Gazetenin yazarları, hükümetin mesajını güçlendirmek için devlet medyasının, Kaşgar Şehri Mesleki Eğitim Okulu olarak adlandırılan merkezin resimlerini yayınladığını dikkat çekti. 

Gazetenin iki yazarı, Xi Jinping hükümetinin, çoğunluğu Türk kökenli Müslümanlara karşı aldığı yaklaşımda bir değişiklik ortaya çıkardığını söylüyor.

Gazete, Doğu Türkistan'ın güneyindeki bir dizi şehre yapılan ziyarette, hükümetin Müslümanlara karşı kamu güvenlik önlemlerinin birçoğunun, ABD hükümetinden ve diğer batı ülkelerinden uluslararası kınama ve eleştiriler karşısında durmuş gibi göründüğünü, ancak belirsiz ve sürekli bir gözetim olduğunu söyledi.

Yazarlar, yüz tanıma, manuel elektronik algılama ve konut komplekslerinin ve kamu binalarının girişlerinde kimlik gösterme zorunluluğunun sokaklarda hâlâ mevcut olduğunu söylediler. 

Gazete, gerçeği propagandadan ayırmanın hâlâ zor olduğunu belirtti.

Ancak gazete, Çin liderliğinin, onlarca yıl boyunca ayrılıkçı hareketlere tanıklık eden bölgeyi kontrol etme girişimlerine sofistike yeni bir katman eklediğini keşfetti.

Gazete, Zhenjiang Shahrat Zakir valisini, Aralık ayında yeniden eğitim kamplarına gönderilen herkesin çalışmalarını bitirdiğini ve bu merkezlerin kapatılması önerisine yol açtığını söyledi.

Haberde bazı araştırmacılar, Çin hükümetinin eğitim kamp merkezlerini kapatmasına neden olarak, Uygurların yaşamındaki İslam'ın rolünü azaltma hedefine ulaşmasından kaynaklandığını öne sürüyorlar.

Melbourne'daki Latrobe Üniversitesi'nde Çin'deki etnik azınlıkların işlerini eğiten James Leopold, "bir polis devleti kurma ve ona yeterli kaynak sağlamanın" yanı sıra "uluslararası baskının da rol oynadığını" söyledi.

Gazetenin haberinde Kaşgar'ın dışındaki Chole bölgesinde polis, halka açık bir pazarda sebze ve hayvan satan sakinleri gözlemlediğini, ancak yaşam belirtisi olarak polis devriyelerinin kaybolduğunu, güvenlik denetimlerinin azalmasıyla birlikte halkın gece hayatına yavaş yavaş döndükleri öne sürüldü.

Bununla birlikte gazete, Çin'in İslam'a karşı her alanında yürüttüğü anlamsız savaşın sürdüğünü; hiçbir erkeğin sakal bırakmamasının ise dikkat çektiğini yazdı.

Haber Ara