Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

CIA'in insansız uçak saldırıları neden azaldı?

CIA'in insansız uçak (drone) saldırılarında hatırı sayılır bir azalma görüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-20 15:38:10

CIA'in insansız uçak saldırıları neden azaldı?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

CIA sadece 2010 yılında Pakistan'da 118 insansız uçak saldırısı düzenlemişti ve bugüne kadar CIA tarafından yapılan saldırıların pek çoğunda çok fazla sivil yaşamını yitirdi. Bu saldırılarda ciddi bir azalma görülüyor. Mepanews'in The Washington Post'tan çevirdiği habere göre; CIA, insansız uçak saldırıları misyonunu artık Pentagon'a devretti. Bu devir Obama yönetiminin fikriydi. ABD Başkanı Barack Obama, Chicago'da Nisan ayında yaptığı bir açıklamada, "İstihbarat teşkilatlarının paramiliter bir güce dönüşmesini istemiyorum. Bu onların da görevi değil. İnsansız uçak saldırılarını savunma bakanlığı yapmalıdır" demişti.

PAKİSTAN'IN BİLGİSİ VAR

Yazıda Pakistan yönetiminin ABD'nin topraklarında gerçekleştirdiği drone saldırılarına destek verdiğini ancak bu saldırıların kendi izinleri dahilinde gerçekleştirildiğini de kamuoyundan gizlediği yazıldı. Bunun en önemli göstergelerinden biri de Pakistan yönetiminin zaman zaman ABD tarafından düzenlenen drone saldırılarını kınayan açıklamalarda bulunması. Bunun "bazı basit yaptırımlarla halkın tepkisi absorbe etmek olduğu" söyleniyor. Çünkü yazıda "Veziristan bölgesinde yaşanan insansız uçak saldırılarının Pakistan'ın izni ile gerçekleştirildiğinin" bilindiği söyleniyor.

CIA MEMNUN

Hatta kamuoyunda bilinen ancak aynı zamanda bilindiği kadar da gizli tutulma eğiliminde olunan bir anlaşma gereği, CIA üyelerinin Pakistan'ın belirli bölgelerinde operasyon yapma ve seyahat etme izni de verilmiş durumda. CIA, Pakistan ile görünür bir anlaşma yapılmamasından fayda sağlıyor.

OBAMA YÖNETİMİ RAPOR HAZIRLIĞINDA

Pentagon 2016 yılında en fazla 7 insansız uçak saldırısı düzenledi ve bu 2007 yılından beri ABD tarafından gerçekleştirilen insansız uçak saldırıları arasında gerçekleşen en düşük oran. Obama yönetimi yakında kendi iktidarı döneminde düzenlenen bütün drone saldırılarında kaç sivilin ve kaç savaşçının öldüğü, hangi periyotlarda hangi saldırıların yapıldığı konusunda geniş bir rapor sunmaya hazırlanıyor.

SALDIIRLAR, RAPORDAN HEMEN ÖNCE AZALIYOR

Drone saldırılarındaki azalma da işte bu raporların yayınlanması sürecinden hemen önce yaşanıyor.

YEMEN'DE DEVAM EDİLİYOR

CIA bununla birlikte Yemen hattında saldırılarını devam ettiriyor. Ancak Yemen'de de yakın bir dönemde Savunma Bakanlığı'nın drone saldırılarını yöneteceği bildiriliyor.

AZALMANIN TEK SEBEBİ ALINAN KARAR DEĞİL

Bununla birlikte drone saldırılarında yaşanan azalma, sadece CIA'in insansız uçak filosunun azaltılmasıyla ilgili değil. CIA'in drone saldırılarını yöneten biriminin lideri Michael D'Andrea, artık o görevi devam ettirmiyor ve yakın bir dönemde görevini Chris Wood'a teslim etti. Bu da insansız uçak saldırılarında yaşanan değişime işaret ediyor.

ESKİ BİRİM SORUMLUSU SINIR HATTINDAKİ SALDIRIYLA TANINIYOR

Bilindiği gibi, D'Andrea döneminde CIA, Afganistan-Pakistan sınırında El Kaide tarafından esir alınan bir ABD ve bir İtalyan vatandaşının da bulunduğu bir bölgeyi bombalamış ancak bu bölgede esirlerin bulunduğundan haberi olmadığını iddia etmişti. Bununla birlikte CIA'in bir pazarlık yürütmek yerine, kendi insanını -veya kendi ajanını- bilinçli olarak hedef aldığı da o dönemde tartışılmıştı.

Haber Ara