Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

CHP'li Yılmaz: Türkiye'nin 'güvenli bölgesi' federal alana kavuşturulacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz Türkiye'nin, güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge konusunu iki kez düşünmek zorunda olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-13 13:47:19

CHP'li Yılmaz: Türkiye'nin 'güvenli bölgesi' federal alana kavuşturulacak

Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, iç ve dış politikaya ilişkin eleştirilerde bulundu.

Yılmaz, Türkiye'nin, güvenlikli bölge ve uçuşa yasak bölge konusunda diretmesi halinde ABD tarafından, aynı güvenlikli bölge ve uçuşa yasak bölgenin PKK'nın kontrol ettiği alan içinde de gündeme getirilebileceğini belirtti.

Türkiye'nin güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge konusunu iki kez düşünmek zorunda olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Eğer bunda diretirse Suriye'nin bir bölümünde Fırat'ın doğusundaki alan ABD tarafından güvenli bölge, uçuşa yasak bölge ilan edilecek. Asla oraya dönük herhangi bir operasyona izin verilmeyecek. O bölge otonom, belki federal alana kavuşturulacak. Örnek Irak'tan verebilirim. AKP yönetimi, Suriye'de ne istediğini bilmiyor, neyin peşinde olduğunu bilmiyor, akıntıya kürek çekiyor. Fırat Kalkanı alanını zaten güvenceye almış durumdasınız. İdlib için istediğiniz güvenli bölge ise başkaları tarafından PKK için de kullanılabilir. Bunun sadece İdlib ile kalacağından emin misiniz? Bu ayrıca Suriye'de bölünmeyi de başlatacak."

'EVET ÇIKARSA EKONOMİK KRİZ BAŞLAYACAK'

Cumhurbaşkanı'nın Türk halkını anayasa değişikliğiyle sıradan, basit kalabalığa dönüştürmek istediğini, demokrasinin altının oyulduğunu, demokrasiye darbe vurulduğunu, hukukun rafa kaldırıldığını savunan Yılmaz, bütün siyasi mücadelelerinde ayakta tutmak istedikleri tek değer olan demokrasinin, ellerinden kayıp gitmesinin toplumu kökünden sarsacağını söyledi.

Referandumda 'Evet' oyu vereceklere seslenen Yılmaz, dünyanın kendilerini izlediğini, Türkiye'de 14 yıldır demokrasinin imkanlarını kullanıp iktidara gelen bir anlayışın işine geldiğinde demokrasiyi bir kenara bırakıp otokrasiyi kurma girişiminde bulunduğunu herkesin bildiğini öne sürdü.

Türkiye'nin bu savaş politikalarıyla mülteci çöplüğüne dönüştürülmesini, Iraklı ve Suriyelinin Türkiye'de çeşitli örgütler kurmasını ve ülkenin istikrarını kökünden sarsmasını istemediklerini vurgulayan Yılmaz, "Bu, Türkiye'yi yalnızlaştıracak bir girişimdir. Türkiye uygar dünyadan uzaklaşıyor. 'Evet' diyenlere sesleniyorum: Sizin dediğiniz çıkarsa ekonomik kriz başlayacak, dışarıdaki kredi notumuz düşecek, dolar artacak, turist gelmeyecek, güvenlik sarsılacak. Demokrasiyi korumaz zorundayız, bunun bedeli neyse ödemeye razıyız. Yeter ki siz demokrasiden yana oln." dedi.

Yılmaz, referandum sürecinde özellikle Doğu'da vali, kaymakam ve muhtarların seçmenin tercihi üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu iddia etti.

Haber Ara