Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Cezayir, bir ay içinde binlerce Sahra altı Afrikalı'yı sınır dışı etti

Cezayir son bir ayda 3 bin 231 Sahra altı Afrikalı'yı sınır dışı etti. Sınır dışı politikasının en çok eleştirilen noktaları ise Afrikalı'ların çöle bırakılması ve Nijer'de yer alan yerleşim bölgesi Assamaka'ya yürümeye zorlamaları.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-12 09:43:44

Cezayir, bir ay içinde binlerce Sahra altı Afrikalı'yı sınır dışı etti

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

Alarme Phone Sahara kuruluşunun yerel bilgi kaynaklarından aktardığına göre sınır dışı edilenlerin 63'ü kadın, 82'si kız ve 77'si erkek çocuklardan oluşuyor.

Ayrıca Sınır dışı edilen mültecilerin çoğu Nijer, Mali ve Gine Conakry'dendi.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

Cezayir bu göçmen politikası nedeniyle daha önce de eleştiriler aldı. Geçtiğimiz yaz, çölde göçmenleri taşıyan bir otobüsün görüntüleri kaydedilmişti. İnsan hakları örgütleri bu görüntülere tepki göstermişti.

Cezayir çölde hamile kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere 13 binden fazla kişiyi terk etti. Bu bölgelerdeki çöllerde çıcaklık 48 dereceye ulaşıyor.

Göçmenlerin çölde terk edilmesinin ardından yiyecek ve su verilmediği silah zoruyla yürümeye zorlandığı kaydediliyor.

Aralık 2014 ile Kasım 2018 arasında Cezayir İçişleri Bakanlığı 37 bin Nijeryalı'nın sınır dışı edildiğini bildirmişti.

YAŞANANLAR AB'NİN BASKILARININ BİR SONUCU

Kuzey Afrika ülkeleri, Avrupa Birliği'nin, bu göçmenlerin Avrupa'ya gitmelerini engelleme baskısı sonrasında Akdeniz'e ulaşmalarını engellemek amacıyla göçmenlere yönelik politikalarını sertleştirdi.

Cezayir ayrıca, Avrupa'ya gidişleri azaltmak için ülke içerisinde mülteci merkezleri inşa etmesi konusunda da baskı gördü.

Cezayirli yetkililer, göçmenlerin çöle terk edildiği iddialarına ilişkin "kötü niyetki kampanya" yorumunu yapmıştı, suçlamaların “ülkenin imajını ve güneydeki komşularıyla ilişkilerini baltalamak” amacıyla yapıldığını söylemişti.

Ayrıca, deport işlemlerinin “insanlık onuruna ve haklarına tam saygı” ile yapıldığını da belirtti.

 

Haber Ara