TIMETURK | ÇEVİRİ
Sri Lanka'nın başkeni Kolomba'da kiliselere yapılan saldırılar sonrası ülkedeki Müslümanlar da güvenlik endişesi içinde yaşamaya başladı. Müslüman halk, ellerinde pankartlarla Hıristiyanların bayramlarında mabedlerine yapılan saldırıları kınadı.
Muhammed Hasan bu kişilerden biri. Müslüman olduğu için her gün saldırıya uğrayabileceğini düşünen Hasan evini terk etti. Matbaa işi ile uğraşan 41 yaşındaki adamın ailesi evde kalması için yalvardı ancak onları dinlemedi. Basına konuşan Hasan, "Evden çıkıp sağ dönemeyeceğimden endişeliler” diye konuştu.
Sri Lanka'da Paskalya Bayramı sırasında kiliselere ve otellere yapılan saldırılarda 350'den fazla insan hayatını kaybetti. Saldırıları ise IŞİD üstlendi.
MÜSLÜMANLAR ENDİŞE İÇİNDE
Ölümler Sri Lankalıları dehşete düşürürken Müslüman gruplar, olayları kınadı ancak birçok kişi de saldırı ve tehditlere açık hissetmeye başladı.
60 yaşındaki Zareena Begum hafta sonundan beri çok az uyuduğunu belirterek caminin avlusunda gözyaşları içinde “İnsanların Müslümanlara karşı öfkeli olduğunu biliyorum. Ölen çocuklar analarının kucağında taşındı. Saldırganların kalplerindeki bu nefreti hiçbir zaman hayal edemezdim. Nefret başka nefretler ekmemeli” dedi. Siyah bir elbise ve başörtüsü takan Begum, “Evlerimize kapandık. Dışarı çıkmaya korkuyoruz” şeklinde konuştu.
UZUN SÜREN GERİLİMLER
Sri Lanka'nın 21 milyonluk nüfusu çoğunluğun Sinhalese Budist olduğu dini ve etnik bir halı gibi. Müslümanlar nüfusun yüzde 10'unu oluşturuyor ve Hindulardan sonra ikinci büyük azınlıklar. Nüfusun yüzde 7'sini ise Hıristiyanlar oluşturuyor.
2013 ve 2018'DE MÜSLÜMANALR HEDEF ALINMIŞTI
Tamil ayaklanmasıyla uzun yıllar savaşan ülkede 2009 yılında iç savaşın sona ermesinden bugüne Müslümanlar nefret saldırılarına maruz kaldı. Aşırılıkçı Budistler topluma karşı kampanyalar düzenlerken hem 2013 hem de 2018 yıllarında Müslümanların işyerleri saldırıya uğradı. "Müslümanların dükkanlarından alınan iç çamaşırları giyen Sinhaleselerin temizlenmesi" ve yine "Müslüman işyerlerinden yemek yemenin kısırlığa yol açtığı" dedikoduları etrafa yayıldı.
Sri Lanka Müslüman Konseyi Başkan Yardımcısı Hilmi Ahamed, “Bu kritik zamanlarda Müslümanlar polisin onları gözeteceğini umut ediyor. Öç alma eylemlerinden korkulduğu için hükümetten güvenliğin sürüdürülmesi garantisi istedik. Bu saldırılar Müslüman toplum tarafından değil, bazı uç unsurlar tarafından yapıldı” dedi.
AHAMED: “YILLAR ÖNCE HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK”
Hilmi Ahamed ve diğer Müslüman liderler yıllar önce hükümetin de bugün saldırılarda anahtar rolü oynadığından şüphelendiği National Thowheeth Jama'ath, (Ulusal Tevhid Cemaati) konusunda yönetimleri uyardıklarını söylediler. Bu grubun lideri, Müslüman liderlerce aşırılıkçı olarak bilinen Zahran Hashim. Ahamed, “Bu kişi bir münzevi ve genç insanları Kuran öğretiyorum adı altında radikalleştiriyor” diye konuştu.
SRİ LANKA'DA KANLI PASKALYA
Sri Lanka'da, 21 Nisan pazar günü sabah saatlerinde Kochchikade'de, St. Anthony's, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'daki kiliseler ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırıların ardından Kolombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında ve Kolombo'nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti.
Sri Lanka hükümeti saldırıları National Thowheet Jama'ath (Ulusal Tevhid Cemaati) adlı radikal bir Müslüman grubun gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Örgüt konuya ilişkin açıklama yayınlamazken saldırıyı IŞİD üstlendi. Geniş bir açıklama yapmayan IŞİD, propaganda için kullandığı yayın organı Amaq Ajansı'ndan saldırının "kendilerine bağlı savaşçılar" tarafından gerçekleştirildiği belirtti.
Kaynak: Channel News Asia (CNA)