TIMETURK | ÇEVİRİ
2015 ve 2016 yılları arasında Latin Amerika ve Karayipler'de 2.5 milyona yakın insan “yetersiz beslenen” sınıfına dahil oldu. Beslenme sıkıntısı çeken insan sayısı böylece 4.2 milyon rakamına erişti.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) üyesi ülkeler 2016'dan itibaren ortaklaşa, bölgedeki açlığı gidermek için çabalarını arttırdı, bölgede gıda güvenliği güçlendirilirken bazı delegeler ise 2018 yılında bile açlığın konuşulmasının bir “utanç” olduğunu itiraf etti.
BM BÖLGEYİ DİKKATE ALMADI
Jamaica Observer'ın haberine göre yetersiz beslenme, açlık ve gıda güvenliği konularında FAO tarafından gerçekleştirilen dört günlük toplantıya ilgili bütün hükümetlerin bakanları katıldılar. Ancak Aralık 2015'te başlayan BM'in açlığı ve yoksulluğu gidermeyi amaçlayan “Sürdürülebilir Gelişim Hedefi”nin bölgeyi dikkate almadığını beyan ettiler.
FAO: KIRSAL KESİMİ DAHA ÇOK VURUYOR
FAO'nun bölgesel temsilcisi Julio Berdegue, açlık ve yetersiz beslenmenin ülkenin kırsal kesiminde daha yaygın olduğuna, buralarda kamu hizmetlerine ulaşmanın zorluğuna ve kırsal kesimin insan ve doğa etkisiyle gerçekleşen iklim olaylarına daha açık olduğuna değindi. Buna göre kırsal alanlarda geçimini doğal kaynaklardan temin eden yerli halk, özellikle kadınlar ve çocuklar çok etkileniyor.
2015'DEN BU YANA YAŞANAN SIKINTILAR ETKİLİ OLDU
Konferans süresince yansıtılan rakamlar ise Karayipler ve Latin Amerika'da “açlığın son yirmi yıldır ilk defa yükselişe geçtiğini vurguladı.” 2015-2016 yılları arasında bölgede yetersiz beslenen insan sayısı 2.4 milyon civarında arttı. FAO yetkilileri yetersiz beslenme ve açlığın yükselişinin temel nedenlerinin 2015'den bu yana yaşanan ekonomik sıkıntılar, ihraç edilen ham malların fiyatlarındaki düşüş, politik istikrarasızlık ve belirsizlik olarak ifade etti.