Sözcü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'yı "kağıt kaplan" olarak nitelendirmesine karşı çıkarak, ülkenin daha çok ayıya benzetildiğini söyledi.
Trump, Salı günü Ukrayna lideri Vladimir Zelenski ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, AB ve NATO'nun desteğini sürdürmesi halinde Kiev'in "Ukrayna'nın tamamını geri kazanabilecek ve savaşabilecek bir konumda" olduğuna inandığını söyledi.
Rusya'yı "kağıt kaplan"a benzeten Trump, ülkenin "büyük bir ekonomik sıkıntı" içinde olduğunu ve "Ukrayna'nın harekete geçme zamanı geldiğini" iddia etti.
RUSYA'DAN TRUMP'A CEVAP
Peskov, Çarşamba günü Rus ekonomi gazetesi RBK'ya verdiği röportajda ABD lideriyle aynı fikirde olmadığını belirtti.
Peskov, "Rusya bir kaplan değil. Rusya daha çok bir ayıyla ilişkilendirilir. 'Kağıt ayı' diye bir şey yoktur ve Rusya gerçek bir ayıdır" ifadesini kullandı.
Peskov, Rus ekonomisinin devam eden çatışmaya uyum sağladığını ve ordusuna gerekli tüm teçhizatı sağlayabildiğini belirtirken, Batı'nın eşi benzeri görülmemiş yaptırımları nedeniyle daha da ağırlaşan bazı "sorunlarla" karşı karşıya olduğunu kabul etti.
Trump'ın bir "iş adamı" olduğunu ve dünyayı Amerikan petrol ve doğalgazını daha yüksek bir fiyattan satın almaya zorladığını ima etti.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Trump'ın Ukrayna ihtilafında arabuluculuk çabalarına "çok değer verdiğini" vurgularken, ilişkilerini "sıcak" olarak nitelendirdi.
Rusya ile ABD arasındaki görüşmelerin yavaş ilerlediğini kaydeden Trump, Washington'un ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması konusunu Ukrayna sorununun çözümüne bağladığını söyledi.
Peskov, Ukrayna'nın savaş alanındaki durumunun kötüleştiğini belirtirken, Moskova'nın çatışmalara barışçıl bir çözüm aramaya açık olduğunu söyledi.
Kremlin sözcüsü, "Dinamikler, bugün müzakere etmek istemeyenlerin yarın veya ertesi gün durumlarının çok daha kötü olacağını gösteriyor" dedi.
RussiaToday