Balkanlar'da İran yayılmacılığına darbe
İran'ın Balkanlar'da yürüttüğü Şii yayılmacılık faaliyetine yönelik gözetimler artıyor. Sıkı denetimler sonucu Şiilik propagandası yapan isimlerden bazıları tutuklandı.

Oluşturma Tarihi: 2016-07-31 12:54:24

Güncelleme Tarihi: 2016-07-31 12:54:24

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Melahat Kemal

İran'ın Balkanlar'da Şiiliği yayma yönündeki faaliyetlerine ciddi bir darbe vuruldu.

İran'ın Ortadoğu ülkelerinde Şiiliği yayma yönündeki faaliyetleri artık herkesin malumuyken Avrupa'da bu durum büyük oranda gizlilikle yürütülmekteydi.

Ancak Balkanlar merkezli yürüttükleri faaliyetler son birkaç senedir sıkı gözetim altına alınmıştı. Bu sıkı denetim meyvesini verdi.

İRANLI DİN ADAMI KOSOVA'DA TUTUKLANDI

Kosova'da sivil toplum kuruluşu görüntüsü altında terörizmi finanse eden ve havuzlarına aktarılan kara paraların aklatılması işini yürüten İranlı din adamı tutuklandı.

Kosovalı yetkililer, 26 Temmuz'da gözaltına alınan Hasan Azeri Bejandi isimli İranlı din adamının Tahran ile bağlantısı olan beş adet Şii kuruluşun yönetim ağını idare ettiğini açıkladı.

Bejandi, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede şimdiye kadar gözaltına alınmış ve tutuklanmış olan en üst düzey İranlı din adamı olma özelliğine sahip.

İRAN'IN BALKANLAR VE AVRUPA'DAKİ FAALİYETLERİNİN BEYNİ

İranlı din adamı Bejandi, İran'ın Avrupa ve Balkanlar ile ilişkisini sağlayan ve Şiiliğin buralarda yayılması için maddi kaynak sağlayan kişi olarak biliniyor.

Bejandi'nin faaliyet ağını kontrol ettiği insani yardım kuruluşu kisvesi altındaki bu vakıfların Arnavutluk, Makedonya ve Bosna Hersek'te de faaliyet yürüttüğü belirtiliyor.

"TERÖRLE MÜCADELE FAALİYETLERİ" KAPSAMINDA TUTUKLANDI

İranlı din adamı Bejandi'nin tutuklanması, Kosova yönetiminin ülkedeki yabancılar tarafından kurulmuş sözde İslami kuruluşlarla mücadele kapsamında başlattığı operasyon çerçevesinde gerçekleşti.

Kosovalı yöneticiler, Kosovalı gençleri radikal düşüncelere yönlendiren tüm yabancı kaynaklı sözde dini kuruluşlara karşı bir mücadele başlattı.

KOSOVA'DAKİ FAALİYETLER YERALTINDAN İDARE EDİLİYOR

İran yardım kuruluşları 1999 yılında savaşın bitmesinin ardından Kosova'daki faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Okullar ve camiiler inşa ederek burada radikal Şii öğretilerini yaymaya başladılar.

Kosova'nın yerel gazetelerinden Gazeta Express muhabirlerinden Visar Duriqi, İran'ın Kosova'daki faaliyetlerini yeraltından idare ettiğini söyledi.

Gazeteci Duriqi "Faaliyetlerini yeraltından yönettikleri için Kosovalıların dikkatini çok fazla çekmedi. Ancak bu durum, yetkililerin bu vakıflardan gelir kaynaklarını ve harcama sebeplerini açıklamalarını istemesi ile gün yüzüne çıktı".

"KUR'AN VAKFI" ADI ALTINDA ŞİİLİĞİ YAYMA

Tutuklanan İranlı din adamı Bejandi, Kosova'da Şiilik faaliyetlerin yürütüldüğü beş kuruluşun çatı kuruluşu olan ve geçtiğimiz aylarda kapatılan "Kur'an Vakfı"nın başkanıydı.

Hükümet savcıları, Bejandi'nin 2005-2015 yılları arasında kaynağı açıklanamayan yüz binlerce doları aklamak suçuyla yargılanacağını aktardı.