Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanya tarih verdi, Avrupa'da büyük panik: 'Saldıracaklar!'

Avrupa, Rusya Devlet Başkanı'nın askeri ittifaka yönelik örtülü tehditlerinin gerçeğe dönüşebileceğine dair artan endişelerin ortasında alarm veriyor. Alman Savunma Bakanı Pistorius, Rusya'nın NATO'ya '5 ila 8 yıl içinde' saldırabileceği konusunda uyardı

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-19 16:56:59

Almanya tarih verdi, Avrupa'da büyük panik: 'Saldıracaklar!'

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, "giderek saldırganlaşan" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in on yıldan kısa bir süre içinde NATO askeri ittifakına saldırabileceği konusunda uyardı.

Alman yayın kuruluşu Der Tagesspiegel'e konuşan Pistorius, bugün yayınlanan röportajında ​​"Kremlin'den neredeyse her gün tehditler duyuyoruz... bu yüzden Vladimir Putin'in bir gün bir NATO ülkesine bile saldırabileceğini hesaba katmalıyız. Şu an için bir Rus saldırısı olası olmasa da uzmanlarımız bunun mümkün olabileceği beş ila sekiz yıllık bir süre bekliyor." dedi.

NATO askeri komitesi başkanı Amiral Rob Bauer, ittifakın "on yıllardır en tehlikeli dünyayla" karşı karşıya olduğunu söyledi ve "NATO'nun savaşa yönelik bir dönüşümü" çağrısında bulundu.

Bu ayın başlarında İsveç'in başkomutanı General Micael Byden de benzer şekilde İsveçlileri savaşa "zihinsel olarak hazırlamaya" çağırmıştı.

Aynı gün İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin de "savaş İsveç'e gelebilir" uyarısında bulundu.

Der Tagesspiegel'e verdiği röportajda Pistorius, İsveç'in uyarılarının "İskandinav perspektifinden bakıldığında anlaşılabilir" olduğunu belirterek, İsveç'in Rusya'ya yakınlığı göz önüne alındığında "daha da ciddi bir durumla" karşı karşıya olduğunu ekledi.

İsveç henüz NATO ittifakına üye değil, katılım için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekliyor.

Pistorius, "Ancak aynı zamanda tehlikeyle yaşamayı yeniden öğrenmeliyiz. Askeri, sosyal ve sivil savunma açısından kendimizi hazırlamalıyız" diye uyardı.

Bu yıl GSYİH'sının yüzde 4'ünden fazlasını savunmaya harcayan Polonya, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik beklenmedik saldırısının ardından savaşın öngörülemezliğinden de endişe ediyor.

Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz bu hafta başında bir televizyon röportajında, "Rusya mantığa meydan okuyor. 2022'de olanlar imkansız görünüyordu. Her türlü senaryoya hazır olmalıyız" dedi.

Geçtiğimiz yılın sonlarında Almanya, Bundeswehr'i savaş yeteneğine sahip bir orduya dönüştürmeyi hedefleyerek 2011'den bu yana ilk kez askeri ve stratejik doktrinini yeniledi.

Alman yetkililer gelişmeyi, "Savaş Avrupa'ya geri döndü. Almanya ve müttefikleri bir kez daha askeri bir tehditle karşı karşıya kalıyor. Uluslararası düzen Avrupa'da ve dünyanın her yerinde saldırı altında. Yeni doktrinin ilk paragrafında bir dönüm noktasında yaşıyoruz” sözleriyle duyurmuştu.

Putin'i açıkça eleştiren ve AB içinde Ukrayna'yı destekleyen seslerden biri olan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Perşembe günü Avrupa'yı daha fazla Rus saldırganlığına yönelik hazırlıkları hızlandırmaya çağırdı.

Landsbergis, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Rusya'nın Ukrayna'da kalmama ihtimali var. Ukrayna kazanmazsa bunun Avrupa için iyi sonuçlanacağına dair bir senaryo yok" diye uyardı.

Kaynak: Politico

Haber Ara