TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER
Dünyada açlık yeniden yükselişte ve açlıkla boğuşan nüfusun tamamı sekiz ülkede yaşıyor.
Geçtiğimiz yıl itibarıyla toplamda 113 milyon insanın ciddi açlık ve yetersiz beslenmeden etkilendiği aktarıldı. Bu rakam 2017'deki 124 milyon rakamından 113'e gerilemiş olsa da şiddetli çatışmaların 2010'dan itibaren yükseliyor görünmesi endişeleri arttırıyor.
Açlıktan en çok etkilenen ülkeler Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan, Sudan, Suriye ve denizden ve karadan abluka altına alınan Yemen olarak sıralandı. Avrupa Birliği ve BM Gıda ve Tarım Örgütü ve BM Dünya Gıda Programına göre 17 ülkede de açlık sorunu yani aynı düzeyde kaldı ya da arttı.
Savaşlar ve çatışmalar tek sebep değil, kaynak ve gıda piyasalarındaki spekülasyonlar aynı zamanda yoksulluk ve açlığı gittikçe arttırıyor. Son zamanlardaki bir sorun ise gittikçe daha da kötüye gittiği gözlenen iklim değişikliği. İklim değişikliği ve doğal felaketlerin 29 milyon insanı etkilediği ve daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor.
Açlık ve yetersiz beslenme kötü bir çember. Her ikisi de yoksulluğun ve eşitsizliğin sebebi ve katkıda bulunanı. BM'ye göre cinsiyet eşitliği politikaları dünyanın bu sorunla boğuşan kısmına çare olabilir “kadın çiftçiler kaynaklara erkek çiftçiler kadar erişebilirse dünyada açlık çekenlerin sayısı 150 milyona kişi kadar azaltılabilir.” Ancak halen 113 milyon kişi ciddi açlık çekiyorken 815 milyon insan da düzenli olarak açlığa sürükleniyor.
Kaynak: telesurenglish.net