ABD'li heyetten Lübnan'a çağrı: 'Hizbullah silahsızlanırsa kapılar açılır'
Lübnan'ı ziyaret eden ABD'li bir heyet, Hizbullah'ın silahsızlandırılması talebini yineledi. Heyet, ülkenin güneyinde 'Trump ekonomik bölgesi' kurulmasına dair planı da ilk kez resmi olarak açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2025-08-27 10:07:41

Güncelleme Tarihi: 2025-08-27 10:08:53

Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel

Senatör Lindsey Graham, özel temsilciler Tom Barrack ve Morgan Ortagus'tan oluşan heyet, Beyrut'ta Cumhurbaşkanı Jozef Avn ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü. Heyet ayrıca Meclis Başkanı Nebih Berri ile de temaslarda bulunacak.

“Hizbullah silahsızlanmazsa birçok kapı kapalı kalır”

Senatör Graham, Lübnan yönetimine “zor kararları hızla alma” çağrısı yaparak, Hizbullah'ın silahlı varlığını ülkenin büyümesi ve bölgeye entegrasyonu önünde engel olarak tanımladı.

Graham, This is Beirut'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Size tavsiyem, çeşitliliğinizi koruyun ve Hizbullah'ı silahsızlandırmanın bir yolunu bulun. Başarılı olamazsanız birçok kapı kilitli kalır. Ama Lübnan ordusu tüm halk için ülkenin koruyucusu olduğunda kapılar açılabilir.”

ABD'li senatör, Hizbullah'ın “Lübnanlı, Amerikalı ve İsraillilerin kanını taşıdığını” öne sürerek, İsrail'in bakış açısının da bu durum değişmedikçe farklı olmayacağını savundu.

Güneyde “Trump ekonomik bölgesi” planı

Heyetle birlikte Lübnan'a gelen özel temsilci Tom Barrack, daha önce basına yansıyan “Trump ekonomik bölgesi” planını doğruladı.

Barrack, Baabda Sarayı'ndaki açıklamasında, “Güney'de kurulacak ekonomik bölgeye Körfez ülkelerini katkı sağlamaya davet edeceğiz. Bu adım hem İsrail'in güvenlik endişelerini azaltacak hem de refah ve barışı teşvik edecek” dedi.

Özel temsilci, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ı silahsızlandırma yönünde karar almasını “olumlu” bulduklarını belirterek, hedeflerinin “Hizbullah'ı ikna etmek” olduğunu vurguladı.

Morgan Ortagus ise Cumhurbaşkanı Avn ile görüşmesinde, İsrail'in Lübnan hükümetinin kararlarına paralel adımlar atmaya hazır olduğunu söyledi:

“Hükümeti tarihi kararı uygulamada destekleyeceğiz ve İsrail'i de kendi adımlarını atmaya teşvik edeceğiz.”

İsrail'den “askeri gücü azaltma” mesajı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu ay başında Lübnan hükümetinin Hizbullah'ı yıl sonuna kadar silahsızlandırma kararını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı. Netanyahu, uygun adımlar atılması halinde İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki askeri varlığını “aşamalı olarak azaltmaya istekli” olduğunu duyurmuştu.

Hizbullah'tan itiraz

Lübnan hükümetinin 5 Ağustos'ta aldığı karar kapsamında, Hizbullah'ın yıl sonuna dek silahsızlandırılması planlanıyor. Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin hükümete bu hafta uygulama planını sunması bekleniyor.

Ancak Hizbullah, kararı reddederek silahlarının Lübnan ordusuna entegre edilmesi ve olası saldırılara karşı ulusal bir savunma stratejisi oluşturulması için diyalog çağrısını sürdürüyor.