Dolar

32,3352

Euro

35,1602

Altın

2.243,23

Bist

8.718,11

Cemil Meriç kimdir ?

Türk yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç... Cemil Meriç kimdir? İşte Cemil Meriç'in biyografisi

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 14:40:04

Cemil Meriç kimdir ?

Cemil Meriç 12 Aralık 1916'da Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli öğrenimini Hatay'da tamamladı ardından İstanbul'da Pertevniyal Lisesi'nden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı.

Meriç, öğrenimini tamamlayamadan Hatay'a geri döndü. Bir süre ilkokul öğretmenliği ve nâhiye müdürlüğü, Tercüme Kaleminde reis muavinliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyâtı bölümünü bitirdi. Elâzığ Lisesinde Fransızca öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalıştı. 1955 senesinde gözleri görmez oldu. Ancak talebelerinin yardımıyla çalışmalarını ölümüne dek sürdürdü. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli oldu. 13 Haziran 1987 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.

ESERLERİ: Umrandan Uygarlığa (1974), Kırk Ambar (1983) adlı eserleriyle iki kez Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Hint Edebiyâtı, Saint Simon, İlk Sosyolog, İlk Sosyalist, Bir Dünyânın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Fâciânın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden İrfana başlıca eserleridir.

Aldığı ödülleri: Kırk Ambar isimli eseriyle "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneğinin"Yılın Yazarı", Kayseri Sanatçılar Derneğince, "İnceleme", Kültürden İrfana adlı eseriyle, Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Fikir Eserleri" ödüllerini aldı.

Cemil Meriç hangi türde yazar?

Cemil Meriç makale, deneme, inceleme ve araştırma alanında yazdığı yazılar ile tanınmıştır. Eserlerinde Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntıları bulunmaktadır.

Cemil Meriç mesleği nedir?

Şair, Yazar

Cemil Meriç ne mezunu?

İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokuluna burslu kabul edilen yazar, 1944'te Fransız Filolojisi Bölümünden mezun oldu. Cemil Meriç 1942'de Fevziye Menteşeoğlu ile evlendi. Çiftin oğulları Mahmut Ali 1945'te, kızları Ümit ise 1946'da dünyaya geldi.
 

Haber Ara