Dolar

32,4463

Euro

34,7577

Altın

2.439,95

Bist

9.915,62

Çavuşoğlu, Kıbrıs'a gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kıbrıs'a gidiyor. Gündem: sona eren müzakereler...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-24 15:17:07

Çavuşoğlu, Kıbrıs'a gidiyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs yolcusu.

Ziyaret sebebi ise sona eren müzakereler.

Çavuşoğlu'nun KKTC Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesi ve iki ismin görüşme sonrası açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Çavuşoğlu'nun özellikle "harita dayatma" krizi ile gündeme gelen müzakereler ve Rum tarafının tutumu için neler söyleyeceği merak ediliyor.

NE OLMUŞTU?

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis arasında 7-11 Kasım tarihlerinde Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen müzakerelerin son gününde Rum lider Anastasiadis, masada Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti.

BM de müzakerelerin bir hafta aradan sonra 20-21 Kasım'da İsviçre'de yeniden devam edeceğini duyurmuştu.

İsviçre'nin Mont Pèlerin bölgesinde gerçekleştirilen ve son virajına girildiği belirtilen müzakereler ise ilk gün akşam saarlerde sonuçlanmıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre,

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğindeki Türk tarafının, müzakerelerde son ana kadar sürdürdü iyi niyetin karşılığında beklediği adımları Rum tarafından göremedi.

- Sorunun aşılması için Rum tarafı ve Yunanistan arasında mekik diplomasisi yürüten BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 23 Kasım akşamı geç saatlerde her iki liderle ayrı ayrı görüştü.

- Müzakereler, Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Rum tarafının aşırı taleplerde bulunması ve uzlaşmaz tavırlarından dolayı müzakerelerin sonuçsuz kaldığı kaydedildi.

KKTC Cumhrubaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "harita" dayattığını söyleyerek  "neredeyse toprak düzenlemesini tamamen kendi arzuları çerçevesinde bitirebileceklerini planladılar" demişti.

Haber Ara