Dolar

32,3450

Euro

35,1156

Altın

2.309,94

Bist

9.079,97

Çavuşoğlu: ABD konusunda Rusya'yla hemfikiriz

Çavuşoğlu, Astana'ya ABD'nin katılması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-17 18:22:41

Çavuşoğlu: ABD konusunda Rusya'yla hemfikiriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YÖK Başkanlığı'nda Başkan Prof. Dr. Yekta Saraç'la katıldığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kırgızistan'ın başkenti Astana'da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine katılımın ne düzeyde olduğu, ABD'nin davet edilip edilmediği konusunda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Astana görüşmelerini 23 Ocak'ta gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Bu tarihten önce uzmanların Astana'da bir araya geleceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye, Rusya ve İran bir araya gelecek" dedi.

Astana'daki görüşmelerin gerçekleşmesi için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Ev sahibi, Kazakistan. Kazakistan Cumhurbaşkanı tüm katılımcılara davet gönderecek ev sahibi olarak. Ama nasıl bir davet olacak, kimler davet edilecek bu konuda biz kendi aramızda görüşüyoruz. ABD'nin katılması konusunda biz hemfikiriz Rusya'yla, bu konuda bir sıkıntı yok. Şu anda Birleşmiş Milletler'in (BM), Türkiye'nin, Rusya'nın, İran'ın ve ABD'nin katılması kesin gibi. Bu ülkelere de tabii davet gidecek. Diğer taraftan YPG kesinlikle Astana'da yer almayacak. Bir terör örgütünün müzakere masasında olmasını biz kabul edemeyiz. Buna da izin vermeyiz. Bu konudaki hassasiyetimizi dostumuz Rusya da çok iyi biliyor ve böyle bir ısrarları da yok."

Terör örgütleriyle müzakere yapılamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Teröre devam eden grupların sistemin içinde yer alması mümkün değil. Tam tersi terör gruplarını yok etmemiz lâzım. DAEŞ'i de aynı şekilde diğer terör örgütlerini de bizim yok etmemiz lâzım" diye konuştu.

Türkiye'de son iki yılda gerçekleşen terör saldırılarına değinen Çavuşoğlu, "Gördük ki, bu teröristler, saldırıyı gerçekleştiren canlı bombalar, Suriye'deki YPG kamplarından geliyor. DAEŞ'in içinden gelenler ayrı, yer yer bunların iş birliği yaptığını görüyoruz. Bunların hepsinin koordinasyonunda da FETÖ'nün parmağı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu terör örgütlerinin hepsiyle mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir ve böyle bir terör örgütü masada olamaz" sözlerine yer verdi.

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin silahlı kanadı olan YPG'ye verilen destek Türkiye'nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurdu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014'te PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015'te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

NELER YAŞANDI?
(HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFLARA TIKLAYINIZ)

454687

455389

455419

Haber Ara