Dolar

32,4480

Euro

34,7319

Altın

2.435,12

Bist

9.915,62

Çamaşır ve bulaşıkta tasarrufa geçmenin yolu

Bireysel anlamda bizlerin, başta kendi evlerimiz olmak üzere yapacağı küçük önlemler su kullanımı ve tasarruf konusunda önemli bir adım atmış teşkil edecek. İşte çamaşır ve bulaşık makinelerinde tasarrufun ip uçları...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-03 21:02:23

Çamaşır ve bulaşıkta tasarrufa geçmenin yolu

Ülkemizde yağış kıtlığı nedeniyle başta büyük şehirler olmak üzere su konusunda sıkıntı yaşanırken su kaynaklarının verimli kullanımı noktasında da başta kamu olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlar adeta seferber olmuş durumda.
Bireysel anlamda bizlerin de başta kendi evlerimiz olmak üzere yapacağı küçük önlemler su kullanımı ve tasarruf konusunda önemli bir adım atmış teşkil edecek.
Bireysel olarak yapmamız gereken yöntemlerle su tasarrufu noktasında büyük adımlar atabiliriz...
Nasıl mı?

Düşük akışlı veya su tasarruflu duş başlığı, duşta kullandığınız su miktarını önemli ölçüde azaltabilir. Özellikle sensörlü musluk başlıkları kullanmak da tasarruf için ilk adımlardandır.

1 çamaşır yıkamada 56 litre su harcanır

8 kilogramlık bir çamaşır makinesi tek seferde ortalama 56 litre su harcamaktadır. Yüksek kapasitesi sayesinde makinenin haftada bir kez az çalıştırılması yılda 3 ton suyun boşa harcanmasını önlemiş olmaktadır.

1 bulaşık yıkamada 15 litre su harcanır

Gerçekte bulaşık makinesi düşündüğünüz kadar fazla su kullanmaz ve bulaşıkları elde yıkamaya göre çok daha verimlidir; paradan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre su harcar.

Bulaşık yıkarken yapılması gerekenler:

- Bulaşıklarınızı makineye koymadan önce yemek artıklarını su ile değil bir peçete yardımı ile temizleyin
- Makinenizin ECO modunu kullanın. Eğer ECO modu yoksa mümkün olduğunca düşük sıcaklıklar ve hızlı yıkama seçeneklerini kullanın
-Makinenizi mümkün olduğunca doldurun. Yalnız çok fazla doldurursanız bulaşıklarınız kirli çıkar ve siz yeniden yıkamak zorunda kalırsınız ve suyu gereksiz kullanırsanız. Eğer makinenizi az doldurursanız da elde yıkarken harcadığınız suyu kullanırsınız,tasarruf etmez tam tersine su israfı olur
- Elektrikte gece tarifesine geçebilirsiniz. Geceleri belli bir saatten sonra çalıştırdığınız makineniz, aynı miktarda elektrik tüketse bile, faturanıza daha az bir rakam gelir.

Çamaşır yıkarken yapılması gerekenler:

- Çamaşır makinesi satın alırken modern ve ileri teknoloji ile geliştirilmiş ürünleri tercih ederek tasarrufa başlayabilirsiniz.
- Makinenizi, seçtiğiniz programa uygun tam kapasite ile çalıştırın, böylelikle su tüketiminden tasarruf etmiş olursunuz.Kapasitesinden fazla yüklememeye dikkat edin.
-Bazı çamaşır makinelerinde yer alan DIT (Digital Inverter) Motor sayesinde hem oldukça dayanıklı çamaşır makinelerine sahip olursunuz hem de büyük oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Deterjan ambalajında tavsiye edilenden fazla miktarda veya aşırı köpüren deterjan kullanmamaya özen gösterin.
- Deterjan ambalajı üzerindeki sıcaklık tavsiyelerine uymanız da faydalı olacaktır.
Hafif kirli çamaşırlarınızı daha düşük sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz.
- Hafif kirli ve az miktarda çamaşırlarınız için hızlı programları tercih etmeniz de tasarrufu artıracaktır. Çok kirli ve lekeli olmayan çamaşırlarınız için ön yıkama ve çok yüksek sıcaklık kullanmamaya dikkat edin.
- Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutacaksanız yıkama programınız için önerilen en yüksek sıkma devrini seçmeniz gerekiyor.

Haber Ara