Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

Bulgaristan Rusya'yı kızdırdı: Bizi faşizmden kurtaran SSCB değil!

Bulgaristan, Rusya’nın açıklamalarına tepki göstererek, “Bizi faşizmden kurtaran SSCB değil. Rusya, Sovyetler Birliği’nin Doğu Avrupa’yı faşizmden kurtardığı yönündeki tezinden vazgeçmeli” uyarısında bulundu. Rusya ise Bulgaristan’ın açıklamalarından rahatsız oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-05 10:39:34

Bulgaristan Rusya'yı kızdırdı:  Bizi faşizmden kurtaran SSCB değil!

Bulgaristan, Rusya'nın açıklamalarına tepki göstererek, “Bizi faşizmden kurtaran SSCB değil. Rusya, Sovyetler Birliği'nin Doğu Avrupa'yı faşizmden kurtardığı yönündeki tezinden vazgeçmeli” uyarısında bulundu. Rusya ise Bulgaristan'ın açıklamalarından rahatsız oldu.

“Rusya, Sovyetler Birliği'nin Doğu Avrupa'yı faşizmden kurtardığı yönündeki tezinden vazgeçmeli” bu çağrı Bulgaristan'dan Moskova'ya geldi. Başkent Sofya'da 9 Eylülde açılması planlanan “Doğu Avrupa'nın faşizmden kurtuluşunun 75'inci yılı” adlı sergi Bulgar yönetiminin tepkisine yol açtı.

Rusya'yı, “ülkenin iç işlerine karışmakla” suçlayan Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, “Sovyetler Birliği'nin nazizmin hezimete uğratılmasındaki katkısını yadsımamakla beraber, Sovyet ordusunun Orta ve Doğu Avrupa halklarını 50 yıl boyunca baskı altında tuttuğu gerçeğine de gözümüzü kapatamayız” açıklamasını yaptı.

Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği ise karşı tavır aldı ve “Bu serginin Bulgaristan'ın bugünkü iç siyasi söylemi ve farklı siyasi güçlerle hiçbir ilgisi yok. Dolayısıyla, sergiyi görmeden resmi bir açıklama yapılması karşısında şaşkınız" diyerek tepki gösterdi.

Gözlemciler, son dönemde Polonya ve Baltık ülkeleri gibi bazı başkentlerde 2. Dünya Savaşı'ndaki rolünden ötürü Rusya'ya eleştirinin dozunu arttırmasına dikkati çekiyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcının yıl dönümüyle ilgili yaptığı açıklamada, Polonya'nın o dönem “faşist çekiç ile komünist örs arasında kaldığını” söylemesi de Rusya'nın tepkisine neden olmuştu.

Haber Ara