Dolar

32,5642

Euro

35,0254

Altın

2.435,86

Bist

9.761,12

Bu sadece IŞİD operasyonu değil: Rakka'nın ABD eliyle PYD/PKK’ya verilmesidir

Çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri bugün “Rakka' için IŞİD’e yönelik bir operasyon başlattı. Bir çok medya organı tarafından 'övülerek' haberleştirilen bu operasyon aslında bilindiği gibi değil...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-24 18:05:02

Bu sadece IŞİD operasyonu değil: Rakka'nın ABD eliyle PYD/PKK’ya verilmesidir

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Çoğunluğunu PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, “Rakka'yı IŞİD'den temizleme” operasyonunu başlattıklarını duyurdu. Ancak bu sadece IŞİD'den temizleme operasyonu değil Rakka'nın ABD eli ile PYD'ye teslim edilmesidir.

ABD-PYD İTTİFAKI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, geçtiğimiz hafta PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDÇ) yetkilileri ile görüştü. Görüşmenin ana gündem maddesi Rakka'ya düzenlenecek operasyondu.

Uluslararası kamuoyunda geniş ses getiren ve soru işaretlerine sebep olan Votel'in ziyareti hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner “Bu görüşmeler Kürt güçlerle yakın işbirliği içinde olmak istediğimizi gösterir. Onların nelere ihtiyacı olduğunu, sahada ne tür zorluklarla karşılaştıklarını ilk elden öğrenmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Votel'in bölgedeki görüşmeleri, Toner'in geçtiğimiz Mart ayı sonunda “YPG'ye güvenimiz tam Suriye'nin kuzeyinde iş birliğimiz devam edecek” ifadelerinin bir nevi pratiğe geçmiş haliydi.

Bugün başlatılan operasyona ABD uçakları havadan destek verirken, SDÇ güçlerine yardımcı olması için 250 adet ABD özel kuvvet askeri de bölgeye gönderildi.

YPG'NİN RAKKA HAYALİ

Suriye Demokratik Güçleri isimli militer yapı yaklaşık 40 bin kişiden oluşup bu kuvvetlerin 30 binlik kısmını YPG milisleri teşkil ediyor.

SDÇ çatısı altında gerçekleştirilen Rakka operasyonunu, YPG'nin kadın birlikleri YPJ'nin komutanı Rojda Felat sevk ve idare ediyor.

Rojda Felat'ın Rakka operasyonu hakkında yaptığı açıklama asıl amacın Rakka'yı IŞİD'den temizleme değil de Suriye'nin kuzeyindeki PYD bölgelerinin korunması olduğunu açık bir biçimde gösteriyor.

SDÇ'nin resmi sosyal medya hesabında Rojda Felat'ın sözleri şöyle aktarılıyor: “Operasyonun amacı Şedadi, Tel Abyad ve Kobane'deki halklarımızın güvenliğini tesis etmek için ‘terörist' saldırıların önünü almaktır”.

PYD eş başkanı Salih Müslim Mart ayında yaptığı açıklamada “Rojava'nın önceliği Rakka'yı geri almaktır. Çünkü IŞİD'in Kobane'ye gerçekleştirdiği saldırıların çoğu Rakka'dan geliyor” demişti.

YPG'nin Norveçli milislerinden Heval Zirek kod adlı kişi Mart ayında muhtemel Rakka operasyonu hakkında “Umarım Rakka YPG'nin kontrolüne girer. İşte o zaman Kobane gibi büyük bir zafer kazanırız” açıklamasında bulunmuştu.

“RAKKA FEDERAL YAPININ BİR PARÇASI OLABİLİR”

Operasyon öncesi açıklamalarda bulunan YPG'li yetkililer, Rakka'nın ilerleyen zamanlarda Suriye'nin kuzeyindeki Rojova federal bölgesine katılabileceğini belirtti.
Yetkililer, Rakka'nın federal bölgeye dahil olmaması durumunda ise Suriye'de yerel kantonlar halinde yönetilen Kürt bölgeleri gibi bağımsız bir kanton da olabileceğini söyledi.

Bugünkü operasyondan bir kare:
CjOHyVWWkAA4igV

 

Haber Ara